Iskalnik


Novi predpisi EU o označevanju ekoloških živil

S 1. julijem so na območju Evropske unije v veljavo stopili novi predpisi o označevanju proizvodov... več...


Aditivi

Aditivi, konzervansi, barve, dodatki, ... Kateri so zares nevarni za zdravje? več...


Ekološke tržnice po Sloveniji

Po vsej Sloveniji imamo ljudje vedno več možnosti nakupovanja ekološko pridelanih izdelkov. Ponudniki... več...


Ali lahko manipuliramo z možgani?

Raziskave kažejo, da se ključ do izgube teže lahko nahaja v manipulaciji naših možganov. Pričakovanja... več...


Obrati s hitro prehrano

Nova raziskava na univerzi v Minnesoti (Šola za javno zdravje) je pokazala, da je pet velikih trgovcev... več...


Žar osnove

Toplejši in vroči meseci so sezona piknikov in ostalih vrtnih zabav. Toda jesti na prostem, v toplem... več...


Prehranjevanje zunaj doma poveča dnevni vnos kalorij

Seveda je možno zdravo jesti tudi zdoma, vendar raziskave kažejo, da v tem primeru izbiramo bolj kalorična... več...


Rdeče predelano meso zamenjajmo z zdravimi beljakovinsko bogatimi živili

Študija, izvedena na ameriških ženskah, poroča, da tiste, ki rdeče meso zamenjajo za ostala beljakovinsko... več...


Prehranske tabele pripomorejo k izbiri zdravih živil

Študija je pokazala, da redni bralci prehranskih tabel na živilih posledično zaužijejo manj kalorij,... več...


Luteolin je zdravilna komponenta rastlin

Naravne spojine v rastlinah nas ščitijo pred neželenimi vnetji, ki lahko povečajo tveganje za nastanek... več...


Antioksidanti v naravi

»Ko ljudje slišijo besedo antioksidant, so zmedeni, saj zveni kot skrivnostna skupina določenih stvari... več...


Posvet o ekološki pridelavi in predelavi

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze... več...


Kostanj

Ko veter mimo prinese vonj po kostanju, tedaj zadiši tudi po jeseni. Ne samo, da je nabiranje kostanja aktivna sprostitev,... več...


Pripravimo si ozimnico

Zima trka na vrata in vrt počasi postaja prazen in pust. Da bo tudi zimska prehrana karseda zdrava,... več...


Prehranske trditve na sprednji strani embalaže

Ameriški neodvisni strokovnjaki na področju prehrane in komunikacije so ocenjevali simbole, ikone in... več...


Prekinitev kloniranja živali za proizvodnjo živil

Evropska komisija je sporočila, da bo predlagala začasno prekinitev kloniranja živali za proizvodnjo... več...


Zaznavanje in prebava ogljikovih hidratov se razlikuje od posameznika do posamznika

Kremno. Kašasto. Hrustljavo. Sluzasto. Zaznava hrane v ustih je glavni dejavnik ocene nekega živila.... več...


Korak za korakom do čistejšega okolja

Prvi november, praznik dneva mrtvih, prinaša na pokopališče obilico sveč, ki sploh v tem času predstavljajo... več...


Kako pravilno kombiniramo živila?

Vsakodnevne obveznosti zelo obremenijo naše telo in zakaj bi ga obremenjevali še z nepravilnim uživanjem... več...


Do primerne telesne teže brez stradanja

Ključ do izgube teže ni povezan z zvokom oglašanja želodca, temveč v enakomernem pravilnem dnevnem... več...


Veseli december je tu!

December je mesec zabav in dobre hrane. In ker vsi radi dobro pijemo in jemo, se nekaterim to pozna na... več...


Ali prehranska dopolnila in pravilna prehrana lajšajo bolečine pri artritisu?

Zdravila za zdravljenje artritisa so med najpogosteje predpisanimi zdravili na svetu. Čeprav so lahko... več...


10 pravil za »varno« pripravo hrane med prazniki

Praznični dnevi so pred vrati in z njimi obiski različnih znancev, sorodnikov in prijateljev. Ko načrtujete... več...


Stenski hladilnik

Hladilnik prihodnosti zna prehoditi podobno pot kot televizorji. V nasprotju z večino druge tehnologije... več...


Prehrana v zimskem času

Ljudje, ki živijo z naravo, dobro vedo, da je zima obdobje, ko imamo na voljo bolj malo svežega sadja... več...


Nov dogovor o označevanju živil v EU

Ministri EU so se dogovorili, da morajo prehranske tabele na živilih vsebovati podatek o deležu maščob... več...


Polnozrnati izdelki zmanjšajo tveganje za možgansko kap tako dobro kot zdravila

Raziskave Univerze Aberdeen kažejo, da uživanje polnozrnatega kruha, riža in ovsa enako učinkovito... več...


Recept: Tortilje s čilijem in zelenjavo

Mnogo ljudi se ob misli na pripravo veganske prehrane (to je hrana, ki ne vsebuje mesa, mlečnih izdelkov,... več...


Plan B z načrti za prihodnji dve leti

Projekt Plan B za Slovenijo, Pobuda za trajnostni razvoj, je bil konec novembra znova izbran na razpisu... več...


Kako slaba je vaša prehrana?

Veliko posameznikov si kljub dobremu prehranjevalnemu načrtu prevečkrat dovoli odstopanja. Bodite odkriti... več...


Največ hranil za vaš denar

Zakaj bi denar potrošili za živila, ki vas ne nasitijo ali se po njih slabo počutite, ker vam obležijo... več...


10 odličnih živil, katerim namenjamo premalo pozornosti

Določena živila v sebi skrivajo pravo bogastvo vitaminov in koristnih snovi, zato bi jih morali v svoj... več...


Živila, ki pomagajo pri zgagi

Vedno več posameznikov se pritožuje nad zgago in jo zdravi z različnimi farmacevtskimi učinkovinami.... več...


Ocvrt krompirček lahko škoduje srcu že v pol ure

Nova študija kaže, da se lahko vidijo jasne spremembe v arterijah že samo 30 minut po zaužitju slanega... več...


Mena in prehrana: samo še ena prilagoditev

Povečanje telesne teže pri ženskah v menopavzi pogosto postane primarna skrb. Ženske, ki so imele... več...


Orehi so zdrav izbor

Orehi so zdravo živilo, ki bi moralo biti na jedilniku pogosto. Vendar previdno pri njihovi uporabi,... več...


Jogurti- pazljivo pri nakupu!

Jogurti spadajo med živila, o katerim slišimo veliko različnih trditev. Nekateri priporočajo tiste... več...


Stalne vsebine

E-novice