Iskalnik


iPhone in iPad za zaščito goril

Uporabniki Iphona in iPada boste z nakupom posebne aplikacije iGorilla lahko pomagali izredno ogroženim... več...


Pistacije za zdravje

Mednarodna skupina znanstvenikov je ugotovila, da uživanje pistacije poveča raven antiooksidantov v... več...


NE! Vodi iz plastenk

Veliko ljudi kupuje vodo v plastenkah, ki je že nekaj časa najpopularnejša pijača na svetu, njena... več...


Kakšna je prava cena bombaža?

V petdesetih letih so v Moskvi določili, da bo osrednja Azija z Uzbekistanom postala ogromna bombažna... več...


Oljčno olje

Če je bilo včasih oljčno olje nekaj, kar se je uporabljalo le ob posebnih priložnostih, je v večini... več...


Čokolada

Čokolad ni le zlo, ki se ga je bolje od daleč izogibati. Prava izbira in pametno konzumiranje sta lahko... več...


Potepanje po deželi Brik in Bricev

Poletni dnevi so kot nalašč za enodnevne izlete in potepanja po domačih krajih. Tudi tista sončna... več...


Ekstra deviško olje v boju proti raku dojk

Študija je pokazala, da ekstra deviško oljčno olje zmanjša dejavnost onkogena p21Ras tako, da spremeni... več...


Koristen oves

Imamo nov razlog, da v trgovini posežemo po »zdravju prijaznem« ovsu. Raziskava financirana s strani... več...


Praženje ne izboljša le okusa arašidom

Na podlagi novih ARS študij je bilo ugotovljeno, da praženje arašidov, arašidove moke in arašidove... več...


Voda iz pipe na počitnicah ali potovanju

Najpogostejši vzrok okužbe na potovanjih sta okužena hrana in pitna voda. Ob okuženi vodi bomo v... več...


Rdeče predelano meso zamenjajmo z zdravimi beljakovinsko bogatimi živili

Študija, izvedena na ameriških ženskah, poroča, da tiste, ki rdeče meso zamenjajo za ostala beljakovinsko... več...


Ribje olje lahko zmanjša tveganje za raka dojke

Poročilo v reviji American Association for Cancer Research poroča, da je vse več dokazov, da dopolnila... več...


Luteolin je zdravilna komponenta rastlin

Naravne spojine v rastlinah nas ščitijo pred neželenimi vnetji, ki lahko povečajo tveganje za nastanek... več...


Ajda- popestrimo jedilnik!

Semena ajde so bogat vir škroba, proteinov, mineralov, kot so železo, cink in selen, antioksidantov... več...


Vitamin E in demenca

Uživanje hrane, bogate z vitaminom E, je povezano z nižjim tveganjem pojava demence. Elizabeth E. Devore... več...


Premnoge smrti živali v živalskih vrtovih v Indoneziji

Živali v Indonezijskem največjem živalskem vrtu Surabaya Zoo na Javi – mnoge med njimi celo iz vrst... več...


Antioksidanti v kozmetiki- manj je več?

Vse pogosteje slišimo, kako so antioksidanti pomembni ne samo za lepši in bolj zdrav videz kože, temveč... več...


Že(l)ja po spremembi

Zdaj je že splošno znano in priznano dejstvo, da so plastenke nepotrebne in predvsem veliko breme za... več...


Sladkor

Je rjavi sladkor res le obarvana različica belega in zato še bolj škodljiv za naše zdravje? več...


Vino

En kozarček na dan, celo zdravniki pravijo, da ne bo škodoval zdravju. A vsaka sorta ima svoje ... več...


Riba; zdrav izbor, previdno pri prehranskih dopolnilih

V novih študijah pod okriljem ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA), je kemik Darshan S. Kelley... več...


Orehi in orehovo olje izboljšajo odziv telesa na stres

Raziskave so pokazale, da nenasičene maščobe v orehih in orehovem olju bolje pripravijo telo na »spopad«... več...


Prehranske trditve na sprednji strani embalaže

Ameriški neodvisni strokovnjaki na področju prehrane in komunikacije so ocenjevali simbole, ikone in... več...


Knjiga o električnem smogu

Pri Zvezi ekoloških gibanj Slovenije (ZEG) je letos izšla knjiga z naslovom Električni smog - Kako... več...


Uživanje polnozrnatih žitaric je povezano z nižjo telesno težo

Nova študija kaže, da imajo posamezniki, ki dnevno vključujejo v svojo prehrano cela zrna, obenem... več...


Zaznavanje in prebava ogljikovih hidratov se razlikuje od posameznika do posamznika

Kremno. Kašasto. Hrustljavo. Sluzasto. Zaznava hrane v ustih je glavni dejavnik ocene nekega živila.... več...


AAG preveril ekološko stanje Celja

„Člani Alpe Adria Green (AAG) so v sodelovanju z Civilnimi iniciativami iz Celja izvedli ekološko... več...


50 let Nacionalnega inštituta za biologijo

Nacionalni inštitut za biologijo je javni raziskovalni zavod, ki ga je vlada RS ustanovila z namenom... več...


Kraljestvo sadja, začimb in naravnih zdravil

Kogar tarejo kakšne zdravstvene težave na tropskem otoku Mavricij pogosto obišče zeliščarje. Mnogi... več...


Zdravilni Noni

Ali Morinda citrifolia je sok neprivlačne barve, vonja in okusa, ter je ena najdražjih stvari, kar... več...


Previdno: Visoko fruktozni koruzni sladkor sedaj koruzni sladkor

Če se potrošniku zdi izraz visoko fruktozni koruzni sirup (VFKS) tuj, ga je seveda najbolj enostavno... več...


Nasveti kako tudi v mrzlih dneh obdržati sveže sadje na jedilniku

Uživanje svežega sadja pozitivne učinke na naše zdravje. Vendar pa nas prihod zime lahko postavi... več...


Orka v oceanu živi 80 let in več, v ujetništvu le 20 let. Bomo še vedno hodili gledat trpljenje v zabaviščne parke?

Jean-Michel Cousteau iz društva OFC (Ocean Future Society), ki je sodeloval tudi pri izpustitvi orke... več...


Ali prehranska dopolnila in pravilna prehrana lajšajo bolečine pri artritisu?

Zdravila za zdravljenje artritisa so med najpogosteje predpisanimi zdravili na svetu. Čeprav so lahko... več...


Letos naj bodo praznična darila drugačna

Izognimo se gneči v nakupovalnih središčih in letos svojim najbližjim podarimo nekaj zares dragocenega.... več...


O čajih

Pozimi so čaji eni najbolj priljubljenih napitkov. Tokrat pišemo o različnih vrstah čajev in njihovih... več...


Naj rastline očistijo slab zrak v stanovanju

Dandanes ljudje (predvsem v mestih) preživimo tudi do 90 odstotkov časa v zaprtih prostorih, pa naj... več...


Sobne rastline pozimi

Skoraj vse sobne rastline potrebujejo obdobje mirovanja - počivanja. Pri večini je to v zimskem času.... več...


Spatifil-biser med sobnimi rastlinami

Spatifil ali samolist je rastlina, ki si v današnjem času zasluži vedno večjo pozornost. Iz zraka... več...


O tradicionalni zimski pojedini

Zima je čas za zelje in repo, pa tudi čas za krvavice in pečenice. Nekateri se slednjim nikakor ne... več...


Prehrana v zimskem času

Ljudje, ki živijo z naravo, dobro vedo, da je zima obdobje, ko imamo na voljo bolj malo svežega sadja... več...


Telo je narejeno zato, da se giblje

Že res, da v sodobnem svetu precej časa preživimo pred računalniki, ampak naša telesa v osnovi niso... več...


Neprimerna hrana za otroke

Znano dejstvo je, da moramo vsak dan paziti kaj uživamo. Na policah je veliko hrane, ki ni primerna... več...


Nadzorujte raven sladkorja v krvi z gibanjem

Sodoben način življenja pogosto negativno vpliva na naše zdravje, posledica česar so številne kronične... več...


Recite ˝da˝ rjavemu rižu

Vedno več raziskav kaže in potrjuje, da je rjavi riž eden izmed zmagovalcev med živili. Že samo... več...


Katedrala iz ostankov

Izjemna v večih pogledih! Kdo bi si mislil (še najmanj verniki), da bo nekoč stala katedrala narejena... več...


Največ hranil za vaš denar

Zakaj bi denar potrošili za živila, ki vas ne nasitijo ali se po njih slabo počutite, ker vam obležijo... več...


10 hudo ogroženih živalskih vrst na rdečem seznamu IUCN

Vedno več je ogroženih živalskih in rastlinskih vrst, ki jim resno grozi izumrtje in s tem velika... več...


10 odličnih živil, katerim namenjamo premalo pozornosti

Določena živila v sebi skrivajo pravo bogastvo vitaminov in koristnih snovi, zato bi jih morali v svoj... več...


Mena in prehrana: samo še ena prilagoditev

Povečanje telesne teže pri ženskah v menopavzi pogosto postane primarna skrb. Ženske, ki so imele... več...


Registracija naravnih zeliščnih medicinskih izdelkov

Konec aprila se bo izteklo sedemletno prehodno obdobje za registracijo tradicionalnih zeliščnih medicinskih... več...


Nedotaknjena »plemena«

Na spletu so se pojavili zračni posnetki enega od domnevno stotih nedotaknjenih plemen na planetu. Kot... več...


Nevarne svetilke LED

Svetilke LED predstavljajo novo generacijo luči in so običajno s strani okoljevarstvenikov hvaljene... več...


Obolenja sklepov in fizična aktivnost

Naš gibalni sistem lahko napadejo najrazličnejše neprijetnosti in bolezni, ki nam otežujejo normalno... več...


Mediteranska prehrana

Iz rezultatatov študije objavljene v CMAJ (Canadian Medical Association Journal) je razvidno, da dodatek... več...


Orehi so zdrav izbor

Orehi so zdravo živilo, ki bi moralo biti na jedilniku pogosto. Vendar previdno pri njihovi uporabi,... več...


Vse, kar morate vedeti o sladkorju

Je rjavi sladkor res le obarvana različica belega in zato še bolj škodljiv za naše zdravje? Na kaj... več...


Katere rastline očistijo slab zrak v stanovanju?

Dandanes ljudje, predvsem v mestih, preživimo tudi do 90 odstotkov časa v zaprtih prostorih, pa naj... več...


O čajih

Že zdavnaj je večina ljudi opustila mišljenje, da so čaji zimski napitek. Nekateri z njimi nadomeščajo... več...


Jogurti- pazljivo pri nakupu!

Jogurti spadajo med živila, o katerim slišimo veliko različnih trditev. Nekateri priporočajo tiste... več...


Plesnivih jagod ne obrezujmo

Sadež, ki je veliko ljudem med najbolj priljubljenimi, vsebuje veliko vitamina C in je nasploh zelo... več...


Presna hrana- narava na krožniku

Ljudje se vedno bolj zavedamo, da je pomembno, kaj zaužijemo in s tem se širijo tudi razna prepričanja... več...


Stalne vsebine

E-novice