Vem, kaj jem

Orehi so zdrav izbor


Orehi so zdravo živilo, ki bi moralo biti na jedilniku pogosto. Vendar previdno pri njihovi uporabi, saj jih ne smemo segrevati nad 180 stopinj celzija, ko lahko postanejo škodljivi.

Orehi vsebujejo zdrave maščobe, beljakovine, sladkorje, vlaknine, polifenolne spojine, tanine, rudninske snovi in vitamine.
- Orehova jedrca vsebujejo 65 % maščob, od tega predstavljajo 73 % večkrat nenasičene maščobne kisline (VNMK); linolna – omega-6 in linolenska – omega-3 maščobna kislina. Zaradi visoke vsebnosti VNMK so orehi nagnjeni k oksidaciji. Poleg VNMK vplivajo na oksidacijski potencial orehov še drugi dejavniki, kot so koncentracija kisika, temperatura, relativna vlažnost, svetloba, vsebnost antioksidantov in način obdelave.

OREHI SO ZDRAV IZBOR

- V zadnjih letih je vse več dokazov, pridobljenih iz študij, ki opozarjajo na zdravstvene koristi, ki so povezane z vključitvijo orehov v vsakodnevno prehrano. Bolezni, ki jih z rednim uživanjem orehov in zdravim načinom življenja lahko izboljšamo, so bolezni srca, Alzheimerjeva bolezen, bolezni jeter, zobna gniloba in akne. Komponente v orehih so koristne tudi pri zmanjševanju toksičnosti kemoterapije na človeški organizem.
- Linolna – omega-6 in linolenska – omega-3 maščobna kislina pozitivno vplivata na naše ožilje in znižata vrednost »slabega« LDL holesterola v krvi ter delujeta protivnetno.
- Omega-6 maščobne kisline vsebujejo različna živila, medtem ko je izbor živil z omega-3 maščobnimi kislinami okrnjen (orehi, laneno seme, ribe). Razmerje med zaužitimi omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami naj bi bil 5:1.
- Oreh je edini orešek, ki vsebuje zelo velik delež omega-3 maščobnih kislin.
- Čeprav vsebujejo veliko maščob, se ob zmernem dnevnem uživanju orehov
(28 g–65 g) ne boste zredili.
- Znanstveniki na podlagi številnih študij razlagajo, da sta beljakovini lizin in arginin v orehih v nizkem razmerju, kar pomeni, da zmanjšata pojav povišanega holesterola v krvi in ateroskleroze.
- Orehi sproščajo in pomirjajo, ker vsebujejo veliko aminokisline triptofan, ki v telesu sprošča serotonin; hormon sreče in ugodja.
- Na podlagi utemeljenih kliničnih študij je že leta 2003 FDA (Food and Drug Administration) objavila, da 42,5 gramov orehov dnevno v kombinaciji s prehrano z nizko vsebnostjo nasičenih maščob lahko zmanjša tveganje za bolezni srca. Leto kasneje pa je na podlagi desetletnih raziskav še dodatno potrdila zdravstvene prednosti orehov.

ZA LAŽJI NAKUP

- Kupujemo jih v trgovinah z veliko frekvenco ljudi, saj le tako dobimo sveže. V nasprotnem primeru se na njih lahko nahaja plesen, ki je ne moremo videti. S pogostim uživanjem takih orehov se v telesu kopičijo produkti plesni (toksini), ki ob zadostni akumulaciji lahko privedejo do različnih bolezni.
- Če le imamo možnost, jih pred nakupom poskusimo, saj se na tržišču večkrat pojavijo žarki orehi.
- Na deklaraciji predpakiranih orehov preverimo, da ne vsebujejo aditivov.

SHRANJEVANJE
- Na shranjevanje orehovih jedrc najbolj vpliva temperatura, sledita ji koncentracija kisika in svetloba.
- Orehovih jedrc ne hranimo na svetlobi pri temperaturi okoli 20 °C, ker so v teh pogojih najbolj podvrženi oksidacijskim procesom, kar pomeni, da postanejo žarki.
- Orehe shranjujemo v temnem in suhem prostoru pri temperaturi 11 °C in manj, pri čim nižji koncentraciji kisika – v dobro zaprti posodi ali vrečki za shranjevanje živil. Na temnem pri temperaturi 5 °C in 50 % koncentraciji kisika zdržijo brez oksidacijskih sprememb do pol leta.
- Primerni so za zamrzovanje.

VSESTRANSKO UPORABNI

- Iz orehov pridobivamo tudi orehovo olje, ki mora biti blagega okusa. Kvalitetno orehovo olje je hladno stiskano. Je zlato rumene barve in ima aromo po orehih, ki pa je ne smemo zamenjati z aromo po praženih orehih.
- Iz njih lahko hitro pripravimo zdrave in hkrati okusne nadeve za rolade, palačinke, rezine, potico … Osnova vseh nadevov je, da mlete orehe poparimo z vročim mlekom, zmesi pa dodamo sladkor oziroma med, rum, limonino lupino, cimet in druge sestavine po svojem okusu.
Kameleonov namig:
Orehovi poljubčki
Potrebujemo:
100 g mletih orehov
70 g polnozrnatih otrobov
4 jajca
2 žlički pravega kakava
2 žlici medu
V posodi penasto umešamo jajca ter ob mešanju dodajamo zmlete otrobe, mlete orehe, kakav in med.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj z žlico polagamo maso. Pečemo v pečici na 180 °C približno 20 minut.


Ali ste vedeli?
- Zelena orehova lupina in listi vsebujejo od 10 do 30-krat več vitamina C, kot ga je v limoni.
- Po podatkih FAOSTAT iz leta 2004 je največja proizvajalka orehov ZDA z 41 %, sledijo ji Mehika s 15 %, Francija s 7,5 %, Kitajska s 4,8 % …
- Obstaja približno 15 vrst orehov na svetu, ki se uporabljajo v proizvodnji oreškov in orehovega lesa.

Viri:
- Walnuts; M. T. Britton, C. H. Leslie, G. H. McGranahan, and A. M. Dandekar
- Effect of packaging and storage conditions on quality of shelled walnuts; S. F. Mexis, A. V. Badeka, K. A. Riganakos, K. X. Karakostas, M. G. Kontominas, 2009.

Glasuj:

5,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

Orehi so zdrav izbor


Orehi so zdravo živilo, ki bi moralo biti na jedilniku pogosto. Vendar previdno pri njihovi uporabi, saj jih ne smemo segrevati nad 180 stopinj celzija, ko lahko postanejo škodljivi.

Orehi vsebujejo zdrave maščobe, beljakovine, sladkorje, vlaknine, polifenolne spojine, tanine, rudninske snovi in vitamine.
- Orehova jedrca vsebujejo 65 % maščob, od tega predstavljajo 73 % večkrat nenasičene maščobne kisline (VNMK); linolna – omega-6 in linolenska – omega-3 maščobna kislina. Zaradi visoke vsebnosti VNMK so orehi nagnjeni k oksidaciji. Poleg VNMK vplivajo na oksidacijski potencial orehov še drugi dejavniki, kot so koncentracija kisika, temperatura, relativna vlažnost, svetloba, vsebnost antioksidantov in način obdelave.

OREHI SO ZDRAV IZBOR

- V zadnjih letih je vse več dokazov, pridobljenih iz študij, ki opozarjajo na zdravstvene koristi, ki so povezane z vključitvijo orehov v vsakodnevno prehrano. Bolezni, ki jih z rednim uživanjem orehov in zdravim načinom življenja lahko izboljšamo, so bolezni srca, Alzheimerjeva bolezen, bolezni jeter, zobna gniloba in akne. Komponente v orehih so koristne tudi pri zmanjševanju toksičnosti kemoterapije na človeški organizem.
- Linolna – omega-6 in linolenska – omega-3 maščobna kislina pozitivno vplivata na naše ožilje in znižata vrednost »slabega« LDL holesterola v krvi ter delujeta protivnetno.
- Omega-6 maščobne kisline vsebujejo različna živila, medtem ko je izbor živil z omega-3 maščobnimi kislinami okrnjen (orehi, laneno seme, ribe). Razmerje med zaužitimi omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami naj bi bil 5:1.
- Oreh je edini orešek, ki vsebuje zelo velik delež omega-3 maščobnih kislin.
- Čeprav vsebujejo veliko maščob, se ob zmernem dnevnem uživanju orehov
(28 g–65 g) ne boste zredili.
- Znanstveniki na podlagi številnih študij razlagajo, da sta beljakovini lizin in arginin v orehih v nizkem razmerju, kar pomeni, da zmanjšata pojav povišanega holesterola v krvi in ateroskleroze.
- Orehi sproščajo in pomirjajo, ker vsebujejo veliko aminokisline triptofan, ki v telesu sprošča serotonin; hormon sreče in ugodja.
- Na podlagi utemeljenih kliničnih študij je že leta 2003 FDA (Food and Drug Administration) objavila, da 42,5 gramov orehov dnevno v kombinaciji s prehrano z nizko vsebnostjo nasičenih maščob lahko zmanjša tveganje za bolezni srca. Leto kasneje pa je na podlagi desetletnih raziskav še dodatno potrdila zdravstvene prednosti orehov.

ZA LAŽJI NAKUP

- Kupujemo jih v trgovinah z veliko frekvenco ljudi, saj le tako dobimo sveže. V nasprotnem primeru se na njih lahko nahaja plesen, ki je ne moremo videti. S pogostim uživanjem takih orehov se v telesu kopičijo produkti plesni (toksini), ki ob zadostni akumulaciji lahko privedejo do različnih bolezni.
- Če le imamo možnost, jih pred nakupom poskusimo, saj se na tržišču večkrat pojavijo žarki orehi.
- Na deklaraciji predpakiranih orehov preverimo, da ne vsebujejo aditivov.

SHRANJEVANJE
- Na shranjevanje orehovih jedrc najbolj vpliva temperatura, sledita ji koncentracija kisika in svetloba.
- Orehovih jedrc ne hranimo na svetlobi pri temperaturi okoli 20 °C, ker so v teh pogojih najbolj podvrženi oksidacijskim procesom, kar pomeni, da postanejo žarki.
- Orehe shranjujemo v temnem in suhem prostoru pri temperaturi 11 °C in manj, pri čim nižji koncentraciji kisika – v dobro zaprti posodi ali vrečki za shranjevanje živil. Na temnem pri temperaturi 5 °C in 50 % koncentraciji kisika zdržijo brez oksidacijskih sprememb do pol leta.
- Primerni so za zamrzovanje.

VSESTRANSKO UPORABNI

- Iz orehov pridobivamo tudi orehovo olje, ki mora biti blagega okusa. Kvalitetno orehovo olje je hladno stiskano. Je zlato rumene barve in ima aromo po orehih, ki pa je ne smemo zamenjati z aromo po praženih orehih.
- Iz njih lahko hitro pripravimo zdrave in hkrati okusne nadeve za rolade, palačinke, rezine, potico … Osnova vseh nadevov je, da mlete orehe poparimo z vročim mlekom, zmesi pa dodamo sladkor oziroma med, rum, limonino lupino, cimet in druge sestavine po svojem okusu.
Kameleonov namig:
Orehovi poljubčki
Potrebujemo:
100 g mletih orehov
70 g polnozrnatih otrobov
4 jajca
2 žlički pravega kakava
2 žlici medu
V posodi penasto umešamo jajca ter ob mešanju dodajamo zmlete otrobe, mlete orehe, kakav in med.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj z žlico polagamo maso. Pečemo v pečici na 180 °C približno 20 minut.


Ali ste vedeli?
- Zelena orehova lupina in listi vsebujejo od 10 do 30-krat več vitamina C, kot ga je v limoni.
- Po podatkih FAOSTAT iz leta 2004 je največja proizvajalka orehov ZDA z 41 %, sledijo ji Mehika s 15 %, Francija s 7,5 %, Kitajska s 4,8 % …
- Obstaja približno 15 vrst orehov na svetu, ki se uporabljajo v proizvodnji oreškov in orehovega lesa.

Viri:
- Walnuts; M. T. Britton, C. H. Leslie, G. H. McGranahan, and A. M. Dandekar
- Effect of packaging and storage conditions on quality of shelled walnuts; S. F. Mexis, A. V. Badeka, K. A. Riganakos, K. X. Karakostas, M. G. Kontominas, 2009.


Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice