Vem, kaj jem

O čajih


Že zdavnaj je večina ljudi opustila mišljenje, da so čaji zimski napitek. Nekateri z njimi nadomeščajo kavo, drugi jih pijejo za pomiritev. Različne vrste čajev imajo različne učinke ...

VRSTE ČAJEV IN NJIHOVE UČINKOVINE
Beli čaj:
- Lističev belega čaja ne obdelajo, ampak jih samo posušijo, zato so različnih oblik.
- Ker je neobdelan, vsebuje največ antioksidantov, ki pozitivno vplivajo na naš imunski sistem.
- Leta 2004 so na Pace University izvedli raziskavo in dokazali, da vsebuje beli čaj več protivirusnih in protibakterijskih učinkovin v primerjavi z zelenim čajem.
Zeleni čaj:
- Lističe oberejo in ko malo ovenijo, jih posušijo z vročim zrakom.
- Zelenega čaja proizvedejo veliko več kot belega, zato je tudi cenejši.
- Številne študije dokazujejo, da zeleni čaj vsebuje velik delež fenolov, ki so močni antioksidanti in nas ščitijo pred različnimi boleznimi.
- Najbolj razširjen zeleni čaj je China Gunpowder.
Črni čaj:
- Lističe oberejo in ko malo ovenijo, jih ročno ali strojno svaljkajo, da se iz celic izloči sok z encimi. Nato jih pokrijejo z vlažno krpo in pustijo »fermentirati« (poteka encimska oksidacija). Po barvi listov ocenijo konec »fermentacije«. Sledi sušenje z vročim zrakom.
- Ker je bolj obdelan od belega in zelenega čaja, vsebuje manj antioksidantov.
Oolong ali rdeči čaj:
- Glede na vrsto se lahko nagiba k zelenemu ali črnemu čaju. Prav tako to velja za njegovo antioksidativno učinkovitost – bolj je zelen, več antioksidantov vsebuje.
Mate čaj:
- O njem je narejenih manj raziskav kot o zelenem čaju. Vendar pa zanj velja, da vsebuje manj kofeina kot zeleni čaj. Prav tako pa vsebuje veliko polifenolnih snovi (antioksidantov).
Zeliščni čaj:
- Priporočljivo je dnevno uživanje različnih zeliščnih čajev.
- Če imamo vrt, lahko različna zelišča gojimo sami. V nasprotnem primeru smo omejeni na gojenje v loncih. V obeh primerih zelišča sejemo spomladi, pri čemer moramo upoštevati, da morajo biti večji del dneva obsijana s soncem. Zgodaj zjutraj ali zvečer jih je potrebno zaliti. Enostavna za gojenje so meta, melisa, kamilica, ameriški slamnik, ognjič, materina dušica, rman, sivka, srčna moč ... Liste lahko trgamo sproti, jeseni pa jih obrežemo.
- Prijetno s koristnim lahko združimo na sprehodu, ko spomladi npr. naberemo bezgove cvetove (čaj iz njih učinkuje proti kašlju) in liste lipe. Če pa odkorakamo na bližnjo planino, tam najdemo tavžentrožo, materino dušico ... Vendar pazimo, da nikoli ne potrgamo vseh zelišč, temveč jih nekaj pustimo za razplod.
- Čaj lahko pripravimo iz svežih zelišč, za daljše shranjevanje pa jih sušimo pri temperaturi do 50 °C.
Sadni čaji:
- So zelo zdravo nadomestilo različnih osvežilnih pijač, saj jih lahko pijemo tudi za žejo.
- Tudi sadje za pripravo sadnih čajev si lahko naberemo sami npr. borovnice, jabolka, hruške, jagode, maline ... Jeseni (od septembra do začetka decembra) pa na bližnjem šipkovem grmu naberemo šipek.
- Čaj lahko pripravimo iz svežih plodov, za daljše shranjevanje pa jih sušimo pri temperaturi do 50 °C.
PRIPRAVA ČAJA
- Če si pripravljate čaj za zdravljenje določene bolezni po receptu in le-ta vsebuje mešanico različnih zelišč, se seveda zgodi, da katere nimate. V tem primeru izpuščenega zelišča ne nadomestite z večjo količino tistih, ki jih imate, saj učinek zato ne bo nič boljši. Prav tako namesto manjkajočega zelišča ne dodajte drugega, ker si lahko s tem škodujete, če delovanja ne poznate zelo dobro.
- Treba se je zavedati, da se nekatere učinkovine zelišč med seboj dopolnjujejo, nekatere ob navzočnosti druge izničijo učinek, spet tretje pa v kombinaciji delujejo škodljivo.
- Zeliščne čaje (meta, bezeg, kamilica, lipa, ognjič, ameriški slamnik, materina dušica ...) pripravimo tako, da jih prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati približno 8 do 10 minut in precedimo.
- Delno razrezane plodove in korenine (šipek, brin, glog, angelika, peteršilj, pomladanski jeglič, regrat, luštrek, ingver ...) tik pred uporabo razrežemo na manjše dele oziroma jih zdrobimo. Ker se iz omenjenih zelišč težje izlužijo učinkovine, jih damo v hladno vodo in ko zavrejo, kuhamo približno 15 minut in precedimo.
- Sadne čaje prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati približno 5 minut.
- Čaj, pripravljen s prevročo vodo, izgubi svoj pravi okus. Na to je še posebej potrebno paziti pri pripravi belega, zelenega in črnega čaja. Beli čaj prelijemo z vodo, ki jo najprej zavremo, nato pa ohladimo na 90 °C in pustimo stati 4 do 5 minut. Zeleni in črni čaj pa prelijemo z zavreto vodo, ki je ohlajena na 70 °C do 80 °C, pri čemer zeleni čaj pustimo stati 3 minute, črnega pa lahko pustimo kakšno minuto dlje. Čajne lističe zelenega in črnega čaja lahko nato še enkrat prelijemo, vendar tokrat z vrelo vodo in pustimo stati približno 4 minute. Postopek lahko ponavljamo, dokler imata čaja še okus.
- Ko zavreto vodo odstavimo in se mehurčki v njej poležejo, ima le-ta temperaturo med 70 °C in 80 °C.
- Sadnih čajev zaradi njihovih aromatičnih sestavin ne pripravljamo v istih posodah kot bele, zelene in črne čaje.
- Sladkanje čaja s sladkorjem ni priporočljivo. To velja še zlasti tedaj, kadar ga uživamo v zdravstvene namene. Kajti ravno trpke in grenke učinkovine delujejo zdravilno na naš organizem. Če pa se odločimo za sladkanje, mu dodajmo žličko medu, pri čemer moramo paziti, da čaj nima več kot 40 °C, saj v nasprotnem primeru uničimo zdravilne učinkovine medu.
AROMATIZIRAN ČAJ SI PRIPRAVIMO SAMI
Na trgu ponujajo številne čaje z različnimi aromami. Veliko več naredite za svoje zdravje, če kupite običajen čaj in ga sami »začinite« po svojem okusu:
- Ingver se zelo dobro poda k zelenemu in črnemu čaju.
- Beli, zeleni in črni čaji so zelo okusni z dodatkom mleka.
- Vse vrste čajev si lahko popestrite s cimetom, vanilijo, limono, limonino travo, meto, aloe vero ...
- Sladkosnedi si ga sladkajte z medom, vendar pazite na temperaturo čaja.
RAZLIČNO PAKIRANJE ČAJEV
Izbiramo lahko med čaji v filter vrečkah in tistimi v cvetovih/lističih.
Čaji, pakirani v filter vrečke:
- Prednost slednjih je enostavna priprava.
- Slabost je v tem, da pri nakupu ne vidimo vsebine vrečke, zato proizvajalec pogosto vsebino napolni ali ji doda čajni prah; ostanek pri predelavi čajev. Le-ta pa vsebuje zelo malo ali nič zdravilnih učinkovin. Vendar pa kakovosti čajev v vseh filter vrečkah niso enake, kar se odraža tudi v ceni. Kakovost najlaže določimo, če filter vrečko potipamo in če občutimo še delno nezdrobljene cvetove/lističe, je čaj dobre kakovosti.
Čaji v cvetovih/lističih:
- Prednost je dobra kakovost. Izberite čaje, pakirane v embalažo, nepropustno za svetlobo, saj se na svetlobi določene učinkovine uničijo.
- Slabost je v tem, da je čaje v cvetu/lističih potrebno precediti, vendar to ne bi smelo vplivati na našo odločitev pri nakupu.
Ali ste vedeli?
- Čaje pripravljamo v keramičnih, porcelanastih ali nepregornih steklenih čajnikih oziroma posodah in ne v kovinskih čajnikih.
- Največ vitamina C vsebuje šipkov čaj, zato ga je priporočljivo uživati čez zimo za krepitev imunskega sistema, spomladi pa nam pomaga pregnati spomladansko utrujenost.
- Imunski sistem pa si izboljšamo tudi z uživanjem čaja iz ameriškega slamnika.


VIRI:
- http://www.cha.si
- Zdravilni čaji in nasveti, Jože Tomažinčič, 2000.
- Zelišča, Kothe Hans W., 2009.
- Green tea and its polyphenolic catechins: Medicinal uses in cancer and noncancer applications, Nurulain T. Zaveri, 2005.
- Green tea preparation and its influence on the content of bioactive compounds, Draženka Komes in sodelavci, 2010.
- Vpliv zorenja na vsebnost antioksidantov v plodovih šipka, Diplomsko delo, Sandra Potočnik, 2009.

Glasuj:

0,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

O čajih


Že zdavnaj je večina ljudi opustila mišljenje, da so čaji zimski napitek. Nekateri z njimi nadomeščajo kavo, drugi jih pijejo za pomiritev. Različne vrste čajev imajo različne učinke ...

VRSTE ČAJEV IN NJIHOVE UČINKOVINE
Beli čaj:
- Lističev belega čaja ne obdelajo, ampak jih samo posušijo, zato so različnih oblik.
- Ker je neobdelan, vsebuje največ antioksidantov, ki pozitivno vplivajo na naš imunski sistem.
- Leta 2004 so na Pace University izvedli raziskavo in dokazali, da vsebuje beli čaj več protivirusnih in protibakterijskih učinkovin v primerjavi z zelenim čajem.
Zeleni čaj:
- Lističe oberejo in ko malo ovenijo, jih posušijo z vročim zrakom.
- Zelenega čaja proizvedejo veliko več kot belega, zato je tudi cenejši.
- Številne študije dokazujejo, da zeleni čaj vsebuje velik delež fenolov, ki so močni antioksidanti in nas ščitijo pred različnimi boleznimi.
- Najbolj razširjen zeleni čaj je China Gunpowder.
Črni čaj:
- Lističe oberejo in ko malo ovenijo, jih ročno ali strojno svaljkajo, da se iz celic izloči sok z encimi. Nato jih pokrijejo z vlažno krpo in pustijo »fermentirati« (poteka encimska oksidacija). Po barvi listov ocenijo konec »fermentacije«. Sledi sušenje z vročim zrakom.
- Ker je bolj obdelan od belega in zelenega čaja, vsebuje manj antioksidantov.
Oolong ali rdeči čaj:
- Glede na vrsto se lahko nagiba k zelenemu ali črnemu čaju. Prav tako to velja za njegovo antioksidativno učinkovitost – bolj je zelen, več antioksidantov vsebuje.
Mate čaj:
- O njem je narejenih manj raziskav kot o zelenem čaju. Vendar pa zanj velja, da vsebuje manj kofeina kot zeleni čaj. Prav tako pa vsebuje veliko polifenolnih snovi (antioksidantov).
Zeliščni čaj:
- Priporočljivo je dnevno uživanje različnih zeliščnih čajev.
- Če imamo vrt, lahko različna zelišča gojimo sami. V nasprotnem primeru smo omejeni na gojenje v loncih. V obeh primerih zelišča sejemo spomladi, pri čemer moramo upoštevati, da morajo biti večji del dneva obsijana s soncem. Zgodaj zjutraj ali zvečer jih je potrebno zaliti. Enostavna za gojenje so meta, melisa, kamilica, ameriški slamnik, ognjič, materina dušica, rman, sivka, srčna moč ... Liste lahko trgamo sproti, jeseni pa jih obrežemo.
- Prijetno s koristnim lahko združimo na sprehodu, ko spomladi npr. naberemo bezgove cvetove (čaj iz njih učinkuje proti kašlju) in liste lipe. Če pa odkorakamo na bližnjo planino, tam najdemo tavžentrožo, materino dušico ... Vendar pazimo, da nikoli ne potrgamo vseh zelišč, temveč jih nekaj pustimo za razplod.
- Čaj lahko pripravimo iz svežih zelišč, za daljše shranjevanje pa jih sušimo pri temperaturi do 50 °C.
Sadni čaji:
- So zelo zdravo nadomestilo različnih osvežilnih pijač, saj jih lahko pijemo tudi za žejo.
- Tudi sadje za pripravo sadnih čajev si lahko naberemo sami npr. borovnice, jabolka, hruške, jagode, maline ... Jeseni (od septembra do začetka decembra) pa na bližnjem šipkovem grmu naberemo šipek.
- Čaj lahko pripravimo iz svežih plodov, za daljše shranjevanje pa jih sušimo pri temperaturi do 50 °C.
PRIPRAVA ČAJA
- Če si pripravljate čaj za zdravljenje določene bolezni po receptu in le-ta vsebuje mešanico različnih zelišč, se seveda zgodi, da katere nimate. V tem primeru izpuščenega zelišča ne nadomestite z večjo količino tistih, ki jih imate, saj učinek zato ne bo nič boljši. Prav tako namesto manjkajočega zelišča ne dodajte drugega, ker si lahko s tem škodujete, če delovanja ne poznate zelo dobro.
- Treba se je zavedati, da se nekatere učinkovine zelišč med seboj dopolnjujejo, nekatere ob navzočnosti druge izničijo učinek, spet tretje pa v kombinaciji delujejo škodljivo.
- Zeliščne čaje (meta, bezeg, kamilica, lipa, ognjič, ameriški slamnik, materina dušica ...) pripravimo tako, da jih prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati približno 8 do 10 minut in precedimo.
- Delno razrezane plodove in korenine (šipek, brin, glog, angelika, peteršilj, pomladanski jeglič, regrat, luštrek, ingver ...) tik pred uporabo razrežemo na manjše dele oziroma jih zdrobimo. Ker se iz omenjenih zelišč težje izlužijo učinkovine, jih damo v hladno vodo in ko zavrejo, kuhamo približno 15 minut in precedimo.
- Sadne čaje prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati približno 5 minut.
- Čaj, pripravljen s prevročo vodo, izgubi svoj pravi okus. Na to je še posebej potrebno paziti pri pripravi belega, zelenega in črnega čaja. Beli čaj prelijemo z vodo, ki jo najprej zavremo, nato pa ohladimo na 90 °C in pustimo stati 4 do 5 minut. Zeleni in črni čaj pa prelijemo z zavreto vodo, ki je ohlajena na 70 °C do 80 °C, pri čemer zeleni čaj pustimo stati 3 minute, črnega pa lahko pustimo kakšno minuto dlje. Čajne lističe zelenega in črnega čaja lahko nato še enkrat prelijemo, vendar tokrat z vrelo vodo in pustimo stati približno 4 minute. Postopek lahko ponavljamo, dokler imata čaja še okus.
- Ko zavreto vodo odstavimo in se mehurčki v njej poležejo, ima le-ta temperaturo med 70 °C in 80 °C.
- Sadnih čajev zaradi njihovih aromatičnih sestavin ne pripravljamo v istih posodah kot bele, zelene in črne čaje.
- Sladkanje čaja s sladkorjem ni priporočljivo. To velja še zlasti tedaj, kadar ga uživamo v zdravstvene namene. Kajti ravno trpke in grenke učinkovine delujejo zdravilno na naš organizem. Če pa se odločimo za sladkanje, mu dodajmo žličko medu, pri čemer moramo paziti, da čaj nima več kot 40 °C, saj v nasprotnem primeru uničimo zdravilne učinkovine medu.
AROMATIZIRAN ČAJ SI PRIPRAVIMO SAMI
Na trgu ponujajo številne čaje z različnimi aromami. Veliko več naredite za svoje zdravje, če kupite običajen čaj in ga sami »začinite« po svojem okusu:
- Ingver se zelo dobro poda k zelenemu in črnemu čaju.
- Beli, zeleni in črni čaji so zelo okusni z dodatkom mleka.
- Vse vrste čajev si lahko popestrite s cimetom, vanilijo, limono, limonino travo, meto, aloe vero ...
- Sladkosnedi si ga sladkajte z medom, vendar pazite na temperaturo čaja.
RAZLIČNO PAKIRANJE ČAJEV
Izbiramo lahko med čaji v filter vrečkah in tistimi v cvetovih/lističih.
Čaji, pakirani v filter vrečke:
- Prednost slednjih je enostavna priprava.
- Slabost je v tem, da pri nakupu ne vidimo vsebine vrečke, zato proizvajalec pogosto vsebino napolni ali ji doda čajni prah; ostanek pri predelavi čajev. Le-ta pa vsebuje zelo malo ali nič zdravilnih učinkovin. Vendar pa kakovosti čajev v vseh filter vrečkah niso enake, kar se odraža tudi v ceni. Kakovost najlaže določimo, če filter vrečko potipamo in če občutimo še delno nezdrobljene cvetove/lističe, je čaj dobre kakovosti.
Čaji v cvetovih/lističih:
- Prednost je dobra kakovost. Izberite čaje, pakirane v embalažo, nepropustno za svetlobo, saj se na svetlobi določene učinkovine uničijo.
- Slabost je v tem, da je čaje v cvetu/lističih potrebno precediti, vendar to ne bi smelo vplivati na našo odločitev pri nakupu.
Ali ste vedeli?
- Čaje pripravljamo v keramičnih, porcelanastih ali nepregornih steklenih čajnikih oziroma posodah in ne v kovinskih čajnikih.
- Največ vitamina C vsebuje šipkov čaj, zato ga je priporočljivo uživati čez zimo za krepitev imunskega sistema, spomladi pa nam pomaga pregnati spomladansko utrujenost.
- Imunski sistem pa si izboljšamo tudi z uživanjem čaja iz ameriškega slamnika.


VIRI:
- http://www.cha.si
- Zdravilni čaji in nasveti, Jože Tomažinčič, 2000.
- Zelišča, Kothe Hans W., 2009.
- Green tea and its polyphenolic catechins: Medicinal uses in cancer and noncancer applications, Nurulain T. Zaveri, 2005.
- Green tea preparation and its influence on the content of bioactive compounds, Draženka Komes in sodelavci, 2010.
- Vpliv zorenja na vsebnost antioksidantov v plodovih šipka, Diplomsko delo, Sandra Potočnik, 2009.


Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice