Vem, kaj jem

Prihaja čas kumaric


V Evropi odmeva še ena ''prehranska afera'', tokrat s kumaricami, zaradi katerih je umrlo že kar nekaj ljudi. Še enkrat in vedno znova se dokazuje, kako pomembno je, da vemo, kaj jemo. Najsi bo z domačega, sosedovega ali sorodnikovega vrta. Tokrat pišemo o kumarah.

- Plodovi vsebujejo 95 % vode, minerale (kalij, magnezij, kalcij, selen, silicij), vitamine (C, B, A, E), oksalno kislino, vlaknine.
- Lupina kumar je bogata z vlakninami, zato le-te ne lupimo, če kumare niso bile obdelane s strupenimi škropivi. Škropljeno kumaro pa si raje olupimo.
- Pri nakupu izberimo trdo, temno zeleno kumaro, ki je že začela rahlo rumeneti in ima napeto ter gladko lupino in je na koncih okrogla. Izognimo se preveč rumenim in zgrbančenim kumaram.
- Kumare, katerim začne koža rumeneti, so lažje prebavljive od zelenih kumar.
- Kumare hranite v hladilniku, kjer zdržijo več kot dva tedna.
- Tanjše kumare imajo manj semen.
- Primerne so tudi za tiste, ki pazijo na vnos kalorij v organizem, saj zaradi visoke vsebnosti vode vsebujejo zelo malo kalorij (okoli 10 kcal/ 100 g).
- Kumare na domačem vrtu je potrebno redno zalivati in trgati, saj s tem spodbudimo nastajanje novih plodov.
- Kumare, ki zrastejo na prostem, so velikokrat bolj grenke od tistih, ki jih pridelajo v rastlinjaku. Te grenke snovi, ki se nahajajo v lupini kumar, blagodejno vplivajo na črevesje.
- Najbolje je, da uživamo presne in jih ne ožemamo, saj le tako ohranijo vse hranilne snovi.
- Kumar ni priporočljivo izdatno soliti, ker zelo hitro spustijo sok.
- Zelo pomembno je, da kumarično solato vedno pripravljamo neposredno pred obrokom in narezanih kumar ne shranjujemo za kasneje.
- Ob uživanju kumar ne pijmo gaziranih pijač, ker lahko dobimo močne črevesne krče. Niti pitje vode ni priporočljivo.
- Tisti, ki ste preobčutljivi na surove kumare, si jih skuhajte.

Ali ste vedeli?
- Rimljani so prvi kisali kumare v slani vodi.
- Kumare potrebujejo veliko toplote in kalijo šele pri približno 10 °C.
- Najnovejše raziskave so pokazale, da izvleček iz grenke kumare, ki uspeva v Aziji, Afriki in Južni Ameriki, učinkovito deluje proti rasti in delitvi rakavih celic v tkivu dojk.

Eko namig
Kumarične rezine
Kumare narežite na debelejše rezine in jih pomakajte v sirni ali skutni namaz, katerega začinite s česnom.

Glasuj:

0,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

Prihaja čas kumaric


V Evropi odmeva še ena ''prehranska afera'', tokrat s kumaricami, zaradi katerih je umrlo že kar nekaj ljudi. Še enkrat in vedno znova se dokazuje, kako pomembno je, da vemo, kaj jemo. Najsi bo z domačega, sosedovega ali sorodnikovega vrta. Tokrat pišemo o kumarah.

- Plodovi vsebujejo 95 % vode, minerale (kalij, magnezij, kalcij, selen, silicij), vitamine (C, B, A, E), oksalno kislino, vlaknine.
- Lupina kumar je bogata z vlakninami, zato le-te ne lupimo, če kumare niso bile obdelane s strupenimi škropivi. Škropljeno kumaro pa si raje olupimo.
- Pri nakupu izberimo trdo, temno zeleno kumaro, ki je že začela rahlo rumeneti in ima napeto ter gladko lupino in je na koncih okrogla. Izognimo se preveč rumenim in zgrbančenim kumaram.
- Kumare, katerim začne koža rumeneti, so lažje prebavljive od zelenih kumar.
- Kumare hranite v hladilniku, kjer zdržijo več kot dva tedna.
- Tanjše kumare imajo manj semen.
- Primerne so tudi za tiste, ki pazijo na vnos kalorij v organizem, saj zaradi visoke vsebnosti vode vsebujejo zelo malo kalorij (okoli 10 kcal/ 100 g).
- Kumare na domačem vrtu je potrebno redno zalivati in trgati, saj s tem spodbudimo nastajanje novih plodov.
- Kumare, ki zrastejo na prostem, so velikokrat bolj grenke od tistih, ki jih pridelajo v rastlinjaku. Te grenke snovi, ki se nahajajo v lupini kumar, blagodejno vplivajo na črevesje.
- Najbolje je, da uživamo presne in jih ne ožemamo, saj le tako ohranijo vse hranilne snovi.
- Kumar ni priporočljivo izdatno soliti, ker zelo hitro spustijo sok.
- Zelo pomembno je, da kumarično solato vedno pripravljamo neposredno pred obrokom in narezanih kumar ne shranjujemo za kasneje.
- Ob uživanju kumar ne pijmo gaziranih pijač, ker lahko dobimo močne črevesne krče. Niti pitje vode ni priporočljivo.
- Tisti, ki ste preobčutljivi na surove kumare, si jih skuhajte.

Ali ste vedeli?
- Rimljani so prvi kisali kumare v slani vodi.
- Kumare potrebujejo veliko toplote in kalijo šele pri približno 10 °C.
- Najnovejše raziskave so pokazale, da izvleček iz grenke kumare, ki uspeva v Aziji, Afriki in Južni Ameriki, učinkovito deluje proti rasti in delitvi rakavih celic v tkivu dojk.

Eko namig
Kumarične rezine
Kumare narežite na debelejše rezine in jih pomakajte v sirni ali skutni namaz, katerega začinite s česnom.


Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice