Vem, kaj jem

Ponedeljki brez mesa


V svetu že dlje časa deluje gibanje Meatless Monday, ki ljudi spodbuja, da se en dan v tednu odpovedo uživanju mesa. V Sloveniji so gibanje poimenovali Zeleni ponedeljek, že v prvem tednu dni pa se je iniciativi pridružilo več kot petsto ljudi, ki bodo ob ponedeljkih s svojega jedilnika črtali meso.

Z gibanjem so začeli v belgijskem Gentu, od koder se je najprej razširilo v Brazilijo, Izrael in Južnoafriško republiko, nato pa naprej v Veliko Britanijo, Kanado, Finsko, ZDA, Brazilijo, na Nizozemsko ter na Tajvan in v Avstralijo, pred letom dni pa še na sosednjo Hrvaško. V kolikor se vsak posameznih enkrat tedensko odpove uživanju mesa, porabo le tega zmanjšamo za 15 % in se tako aktivno vključimo k varovanju okolja in zmanjšanju negativnih vplivov oziroma klimatskih sprememb, saj prav proizvodnja mesa med vsemi živili porablja največji delež naravnih virov.
V Sloveniji glede na dostopne statistične podatke vsak prebivalec letno poje nekaj manj kot sto kilogramov mesa, še pred približno stoletjem pa so Slovenci meso jedli le enkrat tedensko. Obenem podatki kažejo, da 90 % ljudi pri nas ne zaužije priporočene količine sadja in zelenjave.
Manj mesa na krožnikih sicer pomeni zmanjšano porabo vode, zmanjšan ogljični odtis (torej skupno količino ogljikovega dioksida, ki ga posameznik v enem letu ustvari s potovanji, porabo energije, hrano, ki jo uživa, izdelki, ki jih kupi ter odpadki, ki jih proizvede), zmanjšano uporabo fosilnih goriv in znižano globalno segrevanje.
In zakaj prav ponedeljek? Raziskave kažejo, da svoje življenjske navade ljudje lažje spremenimo na prvi dan v letu, na prvi dan v mesecu oziroma na začetku tedna, torej sponedeljkom. Pa začnimo.

Glasuj:

5,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

Ponedeljki brez mesa


V svetu že dlje časa deluje gibanje Meatless Monday, ki ljudi spodbuja, da se en dan v tednu odpovedo uživanju mesa. V Sloveniji so gibanje poimenovali Zeleni ponedeljek, že v prvem tednu dni pa se je iniciativi pridružilo več kot petsto ljudi, ki bodo ob ponedeljkih s svojega jedilnika črtali meso.

Z gibanjem so začeli v belgijskem Gentu, od koder se je najprej razširilo v Brazilijo, Izrael in Južnoafriško republiko, nato pa naprej v Veliko Britanijo, Kanado, Finsko, ZDA, Brazilijo, na Nizozemsko ter na Tajvan in v Avstralijo, pred letom dni pa še na sosednjo Hrvaško. V kolikor se vsak posameznih enkrat tedensko odpove uživanju mesa, porabo le tega zmanjšamo za 15 % in se tako aktivno vključimo k varovanju okolja in zmanjšanju negativnih vplivov oziroma klimatskih sprememb, saj prav proizvodnja mesa med vsemi živili porablja največji delež naravnih virov.
V Sloveniji glede na dostopne statistične podatke vsak prebivalec letno poje nekaj manj kot sto kilogramov mesa, še pred približno stoletjem pa so Slovenci meso jedli le enkrat tedensko. Obenem podatki kažejo, da 90 % ljudi pri nas ne zaužije priporočene količine sadja in zelenjave.
Manj mesa na krožnikih sicer pomeni zmanjšano porabo vode, zmanjšan ogljični odtis (torej skupno količino ogljikovega dioksida, ki ga posameznik v enem letu ustvari s potovanji, porabo energije, hrano, ki jo uživa, izdelki, ki jih kupi ter odpadki, ki jih proizvede), zmanjšano uporabo fosilnih goriv in znižano globalno segrevanje.
In zakaj prav ponedeljek? Raziskave kažejo, da svoje življenjske navade ljudje lažje spremenimo na prvi dan v letu, na prvi dan v mesecu oziroma na začetku tedna, torej sponedeljkom. Pa začnimo.


Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice