Vem, kaj jem

Koktajli - poletna osvežitev


Vroči poletni dnevi so kot nalašč za osvežitev z raznovrstnimi koktajli, še posebej pa se nad njimi navdušujejo predstavnice nežnejšega spola. V kolikor se priprave koktajlov lotimo sami, imamo možnost, da se odločimo za enostavne, bolj zdrave in hkrati morda celo bolj okusne sestavine.

Tako na primer svojim koktajlom dodamo sadne ali zelenjavne sokove in pijačo obogatimo z vitamini in minerali. Najbolj okusne koktajle bomo seveda pripravili, v kolikor bodo sokovi sveže iztisnjeni ali pa vsaj naravni, medtem ko se skušamo nektarjem v kar največji meri izogibati, saj vsebujejo preveč sladkorja. Možnosti pri izbiri sokov je veliko, najbolj pogosto pa se odločamo za pomarančni, ananasov ali limonin sok oziroma za sok grenivke, v kolikor pa si želimo, da bi imeli koktajli poseben okus in bi bili hkrati še posebej bogati z nutrienti, priporočamo sok agave, granatnega jabolka ali manga.
Pri pripravi pijače se lahko izognemo uporabi praškov in belega sladkorja, ki ga lahko zamenjamo z rjavim, sicer pa za sladek okus lahko poskrbi prav sok agave, za katerega je značilen nizek glikemični indeks.
Praktično vsakemu koktajlu lahko dodamo javorjev sirup ali med. Javorjev sirup, ki ga v mešanico drugih sestavin lahko zlijemo le kanček, vsebuje pomembne minerale, kakršen je mangan, ki nevtralizira proste radikale in nam daje veliko dodatne energije. Omenjeni sirup vsebuje tudi cink, ki pomaga krepiti naš imunski sistem in deluje proti vnetjem. Tudi med ima veliko pozitivnih lastnosti, saj že od nekdaj velja za naravno zdravilo, v samih koktajlih pa je odličen nadomestek za sladkor.
Še ena zelo hvaležna sestavina je zeleni čaj, ki ga lahko dodajamo celi paleti alkoholnih pijač. Vsebuje veliko antioksidantov, ki zavirajo rast rakastih tkiv in ubijajo maligne celice, pri čemer ne ogrožajo zdravih tkiv. Zeleni čaj je učinkovit tudi pri zmanjševanju škodljivega LDL holesterola v krvi.
V kolikor želimo naše koktajle malo poživiti, jim lahko na koncu dodamo sveže listke poprove mete ali malo sladkornega trsa, ki je prav tako odličen nadomestek za umetna sladila. Koktajlom lahko okrasimo še s koščki ali rezinami svežega sadja.

Namig: polovici kozarca medu dodajte četrt kozarca vroče vode, nato pa v mešanico vlijte beli rum (količina po želji); v drugem kozarcu svež limonin sok zmešajte z zdrobljenim ledom in ga vlijte v rumovo mešanico ter postrezite

Glasuj:

5,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

Koktajli - poletna osvežitev


Vroči poletni dnevi so kot nalašč za osvežitev z raznovrstnimi koktajli, še posebej pa se nad njimi navdušujejo predstavnice nežnejšega spola. V kolikor se priprave koktajlov lotimo sami, imamo možnost, da se odločimo za enostavne, bolj zdrave in hkrati morda celo bolj okusne sestavine.

Tako na primer svojim koktajlom dodamo sadne ali zelenjavne sokove in pijačo obogatimo z vitamini in minerali. Najbolj okusne koktajle bomo seveda pripravili, v kolikor bodo sokovi sveže iztisnjeni ali pa vsaj naravni, medtem ko se skušamo nektarjem v kar največji meri izogibati, saj vsebujejo preveč sladkorja. Možnosti pri izbiri sokov je veliko, najbolj pogosto pa se odločamo za pomarančni, ananasov ali limonin sok oziroma za sok grenivke, v kolikor pa si želimo, da bi imeli koktajli poseben okus in bi bili hkrati še posebej bogati z nutrienti, priporočamo sok agave, granatnega jabolka ali manga.
Pri pripravi pijače se lahko izognemo uporabi praškov in belega sladkorja, ki ga lahko zamenjamo z rjavim, sicer pa za sladek okus lahko poskrbi prav sok agave, za katerega je značilen nizek glikemični indeks.
Praktično vsakemu koktajlu lahko dodamo javorjev sirup ali med. Javorjev sirup, ki ga v mešanico drugih sestavin lahko zlijemo le kanček, vsebuje pomembne minerale, kakršen je mangan, ki nevtralizira proste radikale in nam daje veliko dodatne energije. Omenjeni sirup vsebuje tudi cink, ki pomaga krepiti naš imunski sistem in deluje proti vnetjem. Tudi med ima veliko pozitivnih lastnosti, saj že od nekdaj velja za naravno zdravilo, v samih koktajlih pa je odličen nadomestek za sladkor.
Še ena zelo hvaležna sestavina je zeleni čaj, ki ga lahko dodajamo celi paleti alkoholnih pijač. Vsebuje veliko antioksidantov, ki zavirajo rast rakastih tkiv in ubijajo maligne celice, pri čemer ne ogrožajo zdravih tkiv. Zeleni čaj je učinkovit tudi pri zmanjševanju škodljivega LDL holesterola v krvi.
V kolikor želimo naše koktajle malo poživiti, jim lahko na koncu dodamo sveže listke poprove mete ali malo sladkornega trsa, ki je prav tako odličen nadomestek za umetna sladila. Koktajlom lahko okrasimo še s koščki ali rezinami svežega sadja.

Namig: polovici kozarca medu dodajte četrt kozarca vroče vode, nato pa v mešanico vlijte beli rum (količina po želji); v drugem kozarcu svež limonin sok zmešajte z zdrobljenim ledom in ga vlijte v rumovo mešanico ter postrezite


Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice