Na podlagi novih ARS študij je bilo ugotovljeno, da praženje arašidov, arašidove moke in arašidove kože spodbuja njihovo antioksidativno aktivnost. Antioksidanti pa varujejo celice v našem organizmu pred negativnimi zunanjimi dejavniki in lovijo proste radikale v telesu, ki so povzročitelji različnih bolezni.

"/>

Vem, kaj jem

Praženje ne izboljša le okusa arašidom


Na podlagi novih ARS študij je bilo ugotovljeno, da praženje arašidov, arašidove moke in arašidove kože spodbuja njihovo antioksidativno aktivnost. Antioksidanti pa varujejo celice v našem organizmu pred negativnimi zunanjimi dejavniki in lovijo proste radikale v telesu, ki so povzročitelji različnih bolezni.

Raziskovalci so za študijo pražili arašide pri 183,3 ºC od 0 do 77 minut. Nato pa so v praženih vzorcih določili vsebnost vodo- in maščobo-topno antioksidativno aktivnost, katera se je pri vseh temperaturah praženja povečala. Največ antioksidantov pa vsebuje koža arašidov, ki jo trenutno štejemo med odpadke industrijske predelave arašidov.

Povečano antioksidativno aktivnost po praženju pripisujejo fenolnim spojinam in »rjavim« reakcijskim produktom. Slednji so posledica zapletenih kemijskih reakcij, pri katerih pride do interakcij med proteini in sladkorji, rezultat pa je pojav rjave barve na arašidih. Tej reakciji rečemo Maillardova reakcija, za katero mislijo, da prispeva tudi k značilni aromi praženih arašidov. Raziskovalci so v praženih arašidih določili tudi vsebnost vitamina E. Največ ga vsebujejo temno praženi arašidi, kar pripisujejo Maillardovi reakciji, pri kateri se poveča vsebnost maščobotopnih produktov, ki verjetno ščitijo vitamin E pred oksidacijo.
Glasuj:

5,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

Praženje ne izboljša le okusa arašidom


Na podlagi novih ARS študij je bilo ugotovljeno, da praženje arašidov, arašidove moke in arašidove kože spodbuja njihovo antioksidativno aktivnost. Antioksidanti pa varujejo celice v našem organizmu pred negativnimi zunanjimi dejavniki in lovijo proste radikale v telesu, ki so povzročitelji različnih bolezni.

Raziskovalci so za študijo pražili arašide pri 183,3 ºC od 0 do 77 minut. Nato pa so v praženih vzorcih določili vsebnost vodo- in maščobo-topno antioksidativno aktivnost, katera se je pri vseh temperaturah praženja povečala. Največ antioksidantov pa vsebuje koža arašidov, ki jo trenutno štejemo med odpadke industrijske predelave arašidov.

Povečano antioksidativno aktivnost po praženju pripisujejo fenolnim spojinam in »rjavim« reakcijskim produktom. Slednji so posledica zapletenih kemijskih reakcij, pri katerih pride do interakcij med proteini in sladkorji, rezultat pa je pojav rjave barve na arašidih. Tej reakciji rečemo Maillardova reakcija, za katero mislijo, da prispeva tudi k značilni aromi praženih arašidov. Raziskovalci so v praženih arašidih določili tudi vsebnost vitamina E. Največ ga vsebujejo temno praženi arašidi, kar pripisujejo Maillardovi reakciji, pri kateri se poveča vsebnost maščobotopnih produktov, ki verjetno ščitijo vitamin E pred oksidacijo.

Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice