Toplejši in vroči meseci so sezona piknikov in ostalih vrtnih zabav. Toda jesti na prostem, v toplem vremenu predstavlja izziv s stališča varnosti hrane. Bakterije v hrani se hitreje pomnožujejo pri temperaturi med 4 °C in 60 °C, zato je poleti posebno pozornost treba nameniti varnosti hrane.

"/>

Prehrana

Žar osnove


Toplejši in vroči meseci so sezona piknikov in ostalih vrtnih zabav. Toda jesti na prostem, v toplem vremenu predstavlja izziv s stališča varnosti hrane. Bakterije v hrani se hitreje pomnožujejo pri temperaturi med 4 °C in 60 °C, zato je poleti posebno pozornost treba nameniti varnosti hrane.

»Na srečo, obstaja veliko korakov s katerimi lahko potrošnik obvaruje družino in prijatelje pred slabostjo,« pravi Marjorie Davidson, vodja ekipe v FDA centru za varnost hrane.

Umivajte si roke
Z milom si natančno in pogosto umijte roke. Predvsem je pomemben tudi pritisk roke ob roko, ki naj ne bo blag. Po uporabi kopalnice, pred kuhanjem ali pred jedjo si roke umivajte vsaj 20 sekund. Ker pa v naravi nimamo vedno na voljo vode in mila, si omislimo vlažne toaletne brisačke za enkratno uporabo.
Ločite surovo in kuhano hrano
Ne uporabljajte istega pladnja na katerem je bilo surovo meso (perutnina, morski sadeži ali karkoli drugega) nato še za sveže meso, razen, če ste ga medtem oprali z detergentom v vroči vodi.
Živilo dobro skuhajte
Najlažje in sigurno, da smo uničili škodljive bakterije, bi bilo, če bi uporabljali živilski termometer. Hamburgerji so kuhani ali pečeni, ko dosežejo središčno temperaturo 71 °C. Če pri roki nimate termometra, se prepričajte, da je hamburger tudi v prerezu rjave barve in ne rožnat. Piščanec pa mora doseči središčno temperaturo najmanj 74 °C. Če za delno kuhanje hrane uporabljate mikrovalovno pečico, pečico ali štedilnik, da bi zmanjšali čas priprave na žaru, to storite tik preden daste hrano na vroči žar.
Hrano shranjujte v hladilniku ali jo takoj zamrznite
Težko se je spomniti, ko je zabava na vrhuncu, ampak hrana ne sme biti na toplem več kot dve uri. Če pa je temperatura zraka okoli 32 °C, ne pustimo hrane na prostem več kot eno uro.
Vročo hrano ohranite vročo
Vročo hrano bi morali ohraniti pri temperaturi 60 °C ali več. Priporočljivo bi jo bilo hraniti v izolirani posodi. Pri ponovnem pogrevanju hrane pa naj središčna temperatura živila doseže 74 °C.
Hladno hrano ohranite hladno
Hladna hrano bi morali hraniti pri temperaturi 4,5 °C ali manj. Živila, kot so piščančja solata in sladice, lahko postavimo neposredno na led in tako zagotovimo primerno temperaturo. Vendar je treba stopljeni led pogosto nadomestiti z novim.
Glasuj:

5,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

Žar osnove


Toplejši in vroči meseci so sezona piknikov in ostalih vrtnih zabav. Toda jesti na prostem, v toplem vremenu predstavlja izziv s stališča varnosti hrane. Bakterije v hrani se hitreje pomnožujejo pri temperaturi med 4 °C in 60 °C, zato je poleti posebno pozornost treba nameniti varnosti hrane.

»Na srečo, obstaja veliko korakov s katerimi lahko potrošnik obvaruje družino in prijatelje pred slabostjo,« pravi Marjorie Davidson, vodja ekipe v FDA centru za varnost hrane.

Umivajte si roke
Z milom si natančno in pogosto umijte roke. Predvsem je pomemben tudi pritisk roke ob roko, ki naj ne bo blag. Po uporabi kopalnice, pred kuhanjem ali pred jedjo si roke umivajte vsaj 20 sekund. Ker pa v naravi nimamo vedno na voljo vode in mila, si omislimo vlažne toaletne brisačke za enkratno uporabo.
Ločite surovo in kuhano hrano
Ne uporabljajte istega pladnja na katerem je bilo surovo meso (perutnina, morski sadeži ali karkoli drugega) nato še za sveže meso, razen, če ste ga medtem oprali z detergentom v vroči vodi.
Živilo dobro skuhajte
Najlažje in sigurno, da smo uničili škodljive bakterije, bi bilo, če bi uporabljali živilski termometer. Hamburgerji so kuhani ali pečeni, ko dosežejo središčno temperaturo 71 °C. Če pri roki nimate termometra, se prepričajte, da je hamburger tudi v prerezu rjave barve in ne rožnat. Piščanec pa mora doseči središčno temperaturo najmanj 74 °C. Če za delno kuhanje hrane uporabljate mikrovalovno pečico, pečico ali štedilnik, da bi zmanjšali čas priprave na žaru, to storite tik preden daste hrano na vroči žar.
Hrano shranjujte v hladilniku ali jo takoj zamrznite
Težko se je spomniti, ko je zabava na vrhuncu, ampak hrana ne sme biti na toplem več kot dve uri. Če pa je temperatura zraka okoli 32 °C, ne pustimo hrane na prostem več kot eno uro.
Vročo hrano ohranite vročo
Vročo hrano bi morali ohraniti pri temperaturi 60 °C ali več. Priporočljivo bi jo bilo hraniti v izolirani posodi. Pri ponovnem pogrevanju hrane pa naj središčna temperatura živila doseže 74 °C.
Hladno hrano ohranite hladno
Hladna hrano bi morali hraniti pri temperaturi 4,5 °C ali manj. Živila, kot so piščančja solata in sladice, lahko postavimo neposredno na led in tako zagotovimo primerno temperaturo. Vendar je treba stopljeni led pogosto nadomestiti z novim.

Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice