Aktualno

Manj posledic je v hrani, bolj zdrava je


„Perspektiva slovenskega zelenjadarstva je predvsem v hrani, ki prihaja neposredno na mizo, poleg tega pa tudi na vedno višji kakovosti. To pa prav zagotovo izhaja iz ustrezne izbire varstva rastlin. Se pravi tista izbira, ki bo prinašala čim manj posledic v hrano, da bo le-ta čim bolj zdrava,“ je na začetku posveta z naslovom Do kakovostnega pridelka zelenjave na naravi prijazen način povedal predsednik Slovenskega združenja za integrirano in ekološko pridelavo zelenjave Stanko Volk.

Zgornja trditev je pomembna, ker je na trgu vedno več biotičnih pripravkov, vendar kot opozarja Miša Pušenjak iz KGZS – Zavod Maribor, to niso biološki pripravki. „To niso čaji in podobne zadeve, so pa živa bitja, ki pa jih uporabljamo za varstvo rastlin oziroma da nam pomagajo v boju s škodljivci,“ je izpostavila Pušenjakova ter dodala, da se na tržišču pojavljajo nove smernice za varstvo rastlin, predvsem zelenjave.
Na temo biotičnega varstva rastlin v Sloveniji je spregovorila tudi Iris Škerbot, specialistka za varstvo rastlin v KGZS – Zavod Celje. „Z biotičnim varstvom so največ stvari dognali in raziskali v državah, kjer jim fitofarmacevtska sredstva niso bila ali pa so težje dostopna. V zadnjih letih se k biotičnemu varstvu zatekamo predvsem takrat, ko se na naših rastlinah pojavljajo škodljivci, odporni na določena fitofarmacevtska sredstva,“ je pojasnila Škerbotova in nadaljevala, da Slovenija pri tem ni izjema. Takemu varstvu rastlin namreč nekoliko več pozornosti namenja že zadnjih deset let, čeprav gredo zadeve počasneje, kot bi si želeli. Kljub vsemu bi si Škerbotova na podlagi zbranih podatkov upala trditi, da se vedno več ljudi zateka k tem rešitvam in da bo posluževanje tovrstne prakse v prihodnje vedno več.
Na posvetu so torej sklenili, da je biotično varstvo rastlin način obvladovanja škodljivih organizmov v kmetijstvu in gozdarstvu, ki uporablja žive naravne sovražnike, antagoniste ali kompetitorje ali njihove produkte in druge organizme, ki se lahko sami razmnožujejo. Za to varstvo rastlin se uporabljajo domorodne in tujerodne vrste organizmov, ki jih naseli človek in v določenem ekosistemu pred naselitvijo niso bili navzoči. „Gre za več vrst koristnih organizmov, ki so živi naravni sovražniki,“ pravi Škerbotova in dodaja, da se koristni organizmi hranijo z rastlinskimi škodljivci, ter tako zavarujejo kmetijske pridelke.

Glasuj:

0,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

Manj posledic je v hrani, bolj zdrava je


„Perspektiva slovenskega zelenjadarstva je predvsem v hrani, ki prihaja neposredno na mizo, poleg tega pa tudi na vedno višji kakovosti. To pa prav zagotovo izhaja iz ustrezne izbire varstva rastlin. Se pravi tista izbira, ki bo prinašala čim manj posledic v hrano, da bo le-ta čim bolj zdrava,“ je na začetku posveta z naslovom Do kakovostnega pridelka zelenjave na naravi prijazen način povedal predsednik Slovenskega združenja za integrirano in ekološko pridelavo zelenjave Stanko Volk.

Zgornja trditev je pomembna, ker je na trgu vedno več biotičnih pripravkov, vendar kot opozarja Miša Pušenjak iz KGZS – Zavod Maribor, to niso biološki pripravki. „To niso čaji in podobne zadeve, so pa živa bitja, ki pa jih uporabljamo za varstvo rastlin oziroma da nam pomagajo v boju s škodljivci,“ je izpostavila Pušenjakova ter dodala, da se na tržišču pojavljajo nove smernice za varstvo rastlin, predvsem zelenjave.
Na temo biotičnega varstva rastlin v Sloveniji je spregovorila tudi Iris Škerbot, specialistka za varstvo rastlin v KGZS – Zavod Celje. „Z biotičnim varstvom so največ stvari dognali in raziskali v državah, kjer jim fitofarmacevtska sredstva niso bila ali pa so težje dostopna. V zadnjih letih se k biotičnemu varstvu zatekamo predvsem takrat, ko se na naših rastlinah pojavljajo škodljivci, odporni na določena fitofarmacevtska sredstva,“ je pojasnila Škerbotova in nadaljevala, da Slovenija pri tem ni izjema. Takemu varstvu rastlin namreč nekoliko več pozornosti namenja že zadnjih deset let, čeprav gredo zadeve počasneje, kot bi si želeli. Kljub vsemu bi si Škerbotova na podlagi zbranih podatkov upala trditi, da se vedno več ljudi zateka k tem rešitvam in da bo posluževanje tovrstne prakse v prihodnje vedno več.
Na posvetu so torej sklenili, da je biotično varstvo rastlin način obvladovanja škodljivih organizmov v kmetijstvu in gozdarstvu, ki uporablja žive naravne sovražnike, antagoniste ali kompetitorje ali njihove produkte in druge organizme, ki se lahko sami razmnožujejo. Za to varstvo rastlin se uporabljajo domorodne in tujerodne vrste organizmov, ki jih naseli človek in v določenem ekosistemu pred naselitvijo niso bili navzoči. „Gre za več vrst koristnih organizmov, ki so živi naravni sovražniki,“ pravi Škerbotova in dodaja, da se koristni organizmi hranijo z rastlinskimi škodljivci, ter tako zavarujejo kmetijske pridelke.


Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice