Bivanje

Prostorna kuhinja, ki obračuna z odpadki


Genialen koncept Ekokook je sad francoskega podjetja Faltazi (natančneje oblikovalcev Victorja Massija in Laurenta Leba). Z odpadki opravi kar na mestu zločina – v kuhinji. Ekokook to počne z tremi vgrajenimi obdelovalci, ki reciklirajo organske kuhinjske odpadke.

Zaprt, rotirajoč boben obdeluje odpadke in jih s pomočjo črvov spreminja v kompost. Kompost lahko nato zmešamo z vodo, da dobimo gnojilo uporabno za sobne ali zunanje rastline. Neorganski odpadki so shranjeni v pet ločenih enot za obdelovanje stekla, papirja, plastike, kovin in vsega ostalega. Stroj, ki se ročno aktivira, lomi steklo, stiska pločevinke in embalažo ter zlaga papir v opečnato obliko. Manj je več. Takojšnja obdelava zmanjšuje emisije CO2. Pa to še ni vse. Voda, ki jo uporabljamo pri kuhanju in pomivanju je lahko ponovno uporabljena, zahvaljujoč posebnemu filtru in dvojnemu koritu. Ocenili so, da se s tem prihrani petnajst litrov vode na dan, kar ustreza količini vode, ki jo potrebujemo za delovanje pomivalnega stroja.

Celoten dizajn je atraktiven in praktičen. Sistem je urejen tako, da so komponente razvrščene na funkcionalne dele. Zgornji del predstavljajo lopute (uporabimo jih lahko za domače gojenje začimb in zelenjave), skrajnega spodnjega pa enote za stiskanje volumna in stroji za ročno upravljanje. Od leve proti desni si sledijo površine za kuhanje, shranjevanje, pripravo hrane ter obdelavo odpadkov. Vsi deli, so med seboj funkcijsko povezani. Upamo, da ne bo ostalo le pri konceptu – odličen znak je gotovo postavljena razstavna kuhinja, ki si jo je mogoče ogledati v Parizu.

Glasuj:

0,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

Prostorna kuhinja, ki obračuna z odpadki


Genialen koncept Ekokook je sad francoskega podjetja Faltazi (natančneje oblikovalcev Victorja Massija in Laurenta Leba). Z odpadki opravi kar na mestu zločina – v kuhinji. Ekokook to počne z tremi vgrajenimi obdelovalci, ki reciklirajo organske kuhinjske odpadke.

Zaprt, rotirajoč boben obdeluje odpadke in jih s pomočjo črvov spreminja v kompost. Kompost lahko nato zmešamo z vodo, da dobimo gnojilo uporabno za sobne ali zunanje rastline. Neorganski odpadki so shranjeni v pet ločenih enot za obdelovanje stekla, papirja, plastike, kovin in vsega ostalega. Stroj, ki se ročno aktivira, lomi steklo, stiska pločevinke in embalažo ter zlaga papir v opečnato obliko. Manj je več. Takojšnja obdelava zmanjšuje emisije CO2. Pa to še ni vse. Voda, ki jo uporabljamo pri kuhanju in pomivanju je lahko ponovno uporabljena, zahvaljujoč posebnemu filtru in dvojnemu koritu. Ocenili so, da se s tem prihrani petnajst litrov vode na dan, kar ustreza količini vode, ki jo potrebujemo za delovanje pomivalnega stroja.

Celoten dizajn je atraktiven in praktičen. Sistem je urejen tako, da so komponente razvrščene na funkcionalne dele. Zgornji del predstavljajo lopute (uporabimo jih lahko za domače gojenje začimb in zelenjave), skrajnega spodnjega pa enote za stiskanje volumna in stroji za ročno upravljanje. Od leve proti desni si sledijo površine za kuhanje, shranjevanje, pripravo hrane ter obdelavo odpadkov. Vsi deli, so med seboj funkcijsko povezani. Upamo, da ne bo ostalo le pri konceptu – odličen znak je gotovo postavljena razstavna kuhinja, ki si jo je mogoče ogledati v Parizu.


Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice