Vem, kaj jem

Rastlinsko sojino olje namesto ostalih


Zaključek dolgoletnih raziskav je, da nasičene maščobe in transmaščobe mašijo žile in niso zaželene v naši prehrani. Nedavno pa so raziskovalci na univerzi v Missouri razvili sojino zrno iz katerega pridobljeno olje vsebuje zelo malo nasičenih maščob in transmaščob.

»Ob začetku raziskave smo iskali tri dejavnike«, je povedal raziskovalec Kristin Bilyeu. »Iskali smo za srce zdravo olje. Moralo je biti stabilno z dobrim rokom uporabe. Vse skupaj pa je moralo biti ekonomsko izvedljivo. Oleinska kislina je stabilna komponenta olja in je nenasičena maščobna kislina. Oleinska kislina je glavna sestavina olivnega olja, vendar pa ni velika komponenta sojinega olja. Naš cilj je bil in še vedno je, da bi sojino zrno vsebovalo več oleinske kisline.«

Z naravnimi postopki opraševanja sta Bilyeu and Grover Shannon, profesorja znanosti o rastlinah na MU, razvila sojino olje z visoko vsebnostjo oleinske kisline, ki poleg tega, da stabilizira olje, le tega naredi bolj zdravega. Vsebnost oleinske kisline v sojinih zrnih sta povečala iz 20 % na 80 % in zmanjšala količino nasičenih maščob v olju za 25 %.

Raziskava še ni končana, zato je naslednji korak ugotavljanje gospodarskega donosa, ki bi ga soja doprinesla v različnih okoljih. Soja ni zahtevna za gojenje in dobro uspeva v različnih okoljih, zato so predhodni rezultati obetavni.

Glasuj:

0,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

Rastlinsko sojino olje namesto ostalih


Zaključek dolgoletnih raziskav je, da nasičene maščobe in transmaščobe mašijo žile in niso zaželene v naši prehrani. Nedavno pa so raziskovalci na univerzi v Missouri razvili sojino zrno iz katerega pridobljeno olje vsebuje zelo malo nasičenih maščob in transmaščob.

»Ob začetku raziskave smo iskali tri dejavnike«, je povedal raziskovalec Kristin Bilyeu. »Iskali smo za srce zdravo olje. Moralo je biti stabilno z dobrim rokom uporabe. Vse skupaj pa je moralo biti ekonomsko izvedljivo. Oleinska kislina je stabilna komponenta olja in je nenasičena maščobna kislina. Oleinska kislina je glavna sestavina olivnega olja, vendar pa ni velika komponenta sojinega olja. Naš cilj je bil in še vedno je, da bi sojino zrno vsebovalo več oleinske kisline.«

Z naravnimi postopki opraševanja sta Bilyeu and Grover Shannon, profesorja znanosti o rastlinah na MU, razvila sojino olje z visoko vsebnostjo oleinske kisline, ki poleg tega, da stabilizira olje, le tega naredi bolj zdravega. Vsebnost oleinske kisline v sojinih zrnih sta povečala iz 20 % na 80 % in zmanjšala količino nasičenih maščob v olju za 25 %.

Raziskava še ni končana, zato je naslednji korak ugotavljanje gospodarskega donosa, ki bi ga soja doprinesla v različnih okoljih. Soja ni zahtevna za gojenje in dobro uspeva v različnih okoljih, zato so predhodni rezultati obetavni.


Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice