Vem, kaj jem

Zaznavanje in prebava ogljikovih hidratov se razlikuje od posameznika do posamznika


Kremno. Kašasto. Hrustljavo. Sluzasto. Zaznava hrane v ustih je glavni dejavnik ocene nekega živila. Nova študija iz centra Monell poroča, da je posameznikovo dojemanje teksture škroba odvisno od različne aktivnosti ustnega encima amilaze.

Škrobna živila, kot so na primer pšenica, krompir, koruza in riž, so pomembni sestavni del sodobne prehrane in predstavljajo od 40 % do 60 % zaužitih kalorij. Encim amilaza je prisoten v slini in zato se razgradnja škroba prične že v ustih. Le ta delno pomaga razgraditi škrob v preprostejše molekule, ki se na koncu absorbirajo v krvni obtok in vplivajo na raven glukoze v krvi.
Raziskave so pokazale, da je bila stopnja razgradnje škroba v ustih neposredno povezana z aktivnostjo encima amilaze. Ugotovitve se lahko razširijo tudi na prebavo in presnovo škroba in dajejo vpogled zakaj se pri nekaterih ljudjeh razvijejo presnovne bolezni, pri drugih pa ne. Posamezniki, ki imajo v slini več amilaze, škrobna živila razgradijo hitreje in tako pri njih pride do hitrejšega povečanje glukoze v krvi po obroku. In če zaužijemo preveč rafiniranega škroba in imamo v ustni slini visoko raven amilaze, le ta prispeva svoj delež, da lahko postanemo odporni na inzulin.

Glasuj:

0,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

Zaznavanje in prebava ogljikovih hidratov se razlikuje od posameznika do posamznika


Kremno. Kašasto. Hrustljavo. Sluzasto. Zaznava hrane v ustih je glavni dejavnik ocene nekega živila. Nova študija iz centra Monell poroča, da je posameznikovo dojemanje teksture škroba odvisno od različne aktivnosti ustnega encima amilaze.

Škrobna živila, kot so na primer pšenica, krompir, koruza in riž, so pomembni sestavni del sodobne prehrane in predstavljajo od 40 % do 60 % zaužitih kalorij. Encim amilaza je prisoten v slini in zato se razgradnja škroba prične že v ustih. Le ta delno pomaga razgraditi škrob v preprostejše molekule, ki se na koncu absorbirajo v krvni obtok in vplivajo na raven glukoze v krvi.
Raziskave so pokazale, da je bila stopnja razgradnje škroba v ustih neposredno povezana z aktivnostjo encima amilaze. Ugotovitve se lahko razširijo tudi na prebavo in presnovo škroba in dajejo vpogled zakaj se pri nekaterih ljudjeh razvijejo presnovne bolezni, pri drugih pa ne. Posamezniki, ki imajo v slini več amilaze, škrobna živila razgradijo hitreje in tako pri njih pride do hitrejšega povečanje glukoze v krvi po obroku. In če zaužijemo preveč rafiniranega škroba in imamo v ustni slini visoko raven amilaze, le ta prispeva svoj delež, da lahko postanemo odporni na inzulin.


Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice