Po zemlji okrog sonca

Kraljestvo sadja, začimb in naravnih zdravil


Kogar tarejo kakšne zdravstvene težave na tropskem otoku Mavricij pogosto obišče zeliščarje. Mnogi domačini jim zaupajo bolj kot uradni medicini in zdravilom farmacevtske industrije, pa še cenejši so.

Prodajalce zdravilnih zelišč je mogoče najti na večjih tržnicah. Tam se postavljajo z zgovornimi napisi, ki obljubljajo zdravljenje skoraj vseh bolezni in težav, vključno z odpravo celulita… Zdravilne mešanice pripravijo za vsakogar posebej. Po želji pa jih pošljejo tudi na dom, celo v Evropo. Z najbolj podjetnimi zeliščarji je mogoče kontaktirati preko elektronske pošte in naknadno naročiti najbolj učinkovite zdravilne pripravke, če se izkažejo za zelo učinkovite.

Obisk zeliščarja je lahko prav zanimiva izkušnja. Še posebno na veliki pokriti tržnici v otoški prestolnici Port Louis, ki je prava paša za vsa čutila. Še posebno predel v katerem se skozi vse leto radodarno ponujajo sveže sadje, zelenjava in začimbe. Tropska klima otočanom vse leto omogoča pisano paleto pridelkov. Radovedneži si lahko privoščijo eksotične sadeže, od manga, papaje, gvajave, ličija, ananasa pa do bolj običajnih banan. Tisti z možnostjo kuhanja ne smejo zamuditi priložnosti za nakup zelenjave. Ta je videti res sveža za kar prodajalci skrbijo z neprestanim škropljenjem z vodo. Tako lahko v meglicah pršeče vode izbirate nabrekle zelene liste solate, peteršilja in vrste dišavnic ali pa se posvetite vabljivim paradižnikom, neobičajno dolgim strokom fižola, papriki in še čemu. Še bolj zanimivo si je privoščiti tropsko zelenjavo. Na voljo so različne vrste bučk, med katerimi so priljubljene zelene hruškaste oblike imenovane chou-chou (čajote). Sicer izvirajo iz Južne Amerike a so se na Mavriciju in sosednjem Reunionu že čisto udomačile. Seveda tudi v domači kuhinji. Privlačni so še različni gomolji, od sladkega krompirja, ki še kako tekne kuhan ali pečen pa do velikih gomoljev kasave in jama. Za dodatek vsem jedem je potrebno izbrati le še začimbe in nakup je popoln. Na voljo so sveži gomolji ingverja, neznansko pekoči feferoni, omamno dišeči stroki vanilije ter cela paleta mletih začimb.

Mavricij, raj za ljubitelje kulinarike.

Glasuj:

0,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!