Vem, kaj jem

Kako pravilno kombiniramo živila?


Vsakodnevne obveznosti zelo obremenijo naše telo in zakaj bi ga obremenjevali še z nepravilnim uživanjem hrane, če lahko telesu na zelo enostaven način povrnemo izgubljeno energijo. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj enostavnih pravil, ki vam bodo pomagala ostati zdravi in ohraniti normalno telesno težo.

- Nikoli ne izberimo predjedi, glavne jedi in še sladice. Obstaja veliko dokazov, da se ob skupnem uživanju beljakovin in ogljikovih hidratov prebava v želodcu upočasni. Na primer, če smo zaužili predjed, ki sestoji pretežno iz ogljikovih hidratov in za njo pojedli glavno jed v kateri prevladujejo beljakovine, se nam je spremenil pH želodca in se je prebava ogljikovih hidratov ustavila, dokler se ne prebavijo beljakovine. Torej se hrana zadrži v želodcu dlje, kot je potrebno za njeno prebavo. In če zaužijemo še sladico (prebava enostavnih sladkorjev poteka v črevesju), le ta ne more direktno v črevesje, ker se ustavi v želodcu, kjer pride do fermentacije sladkorjev.
- Držimo se pravila, da človeški želodec prebavi le eno jed naenkrat. Zato je zelo pomembno, da ločeno uživamo beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe.
- Vsak obrok bi morali pričeti s presno zelenjavo, ker le ta ne vpliva na prebavo ostalih živil. Obenem pa poteši najhujšo lakoto.
- Sadje vedno zaužijmo najmanj eno uro pred ali po obroku. V nasprotnem primeru začne »gniti« v želodcu in od njega nimamo koristi.
- Za zgostitev jedi nikoli ne uporabljamo moke, ampak zgostimo s krompirjem ali polnozrnatimi kosmiči.
- Živila bogata z maščobo kombiniramo s polnozrnatimi izdelki, ker le ti nase vežejo del maščobe, ki bi se drugače odložila v organizmu.

Glasuj:

0,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

Kako pravilno kombiniramo živila?


Vsakodnevne obveznosti zelo obremenijo naše telo in zakaj bi ga obremenjevali še z nepravilnim uživanjem hrane, če lahko telesu na zelo enostaven način povrnemo izgubljeno energijo. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj enostavnih pravil, ki vam bodo pomagala ostati zdravi in ohraniti normalno telesno težo.

- Nikoli ne izberimo predjedi, glavne jedi in še sladice. Obstaja veliko dokazov, da se ob skupnem uživanju beljakovin in ogljikovih hidratov prebava v želodcu upočasni. Na primer, če smo zaužili predjed, ki sestoji pretežno iz ogljikovih hidratov in za njo pojedli glavno jed v kateri prevladujejo beljakovine, se nam je spremenil pH želodca in se je prebava ogljikovih hidratov ustavila, dokler se ne prebavijo beljakovine. Torej se hrana zadrži v želodcu dlje, kot je potrebno za njeno prebavo. In če zaužijemo še sladico (prebava enostavnih sladkorjev poteka v črevesju), le ta ne more direktno v črevesje, ker se ustavi v želodcu, kjer pride do fermentacije sladkorjev.
- Držimo se pravila, da človeški želodec prebavi le eno jed naenkrat. Zato je zelo pomembno, da ločeno uživamo beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe.
- Vsak obrok bi morali pričeti s presno zelenjavo, ker le ta ne vpliva na prebavo ostalih živil. Obenem pa poteši najhujšo lakoto.
- Sadje vedno zaužijmo najmanj eno uro pred ali po obroku. V nasprotnem primeru začne »gniti« v želodcu in od njega nimamo koristi.
- Za zgostitev jedi nikoli ne uporabljamo moke, ampak zgostimo s krompirjem ali polnozrnatimi kosmiči.
- Živila bogata z maščobo kombiniramo s polnozrnatimi izdelki, ker le ti nase vežejo del maščobe, ki bi se drugače odložila v organizmu.


Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice