Vem, kaj jem

Orehova potica malo drugače


Ko ob prazničnih dneh iz kuhinj pravih gospodinj lepo zadiši, se nam prikrade nasmeh na obraz. A v naslednjem trenutku je tu že misel, da se bomo spet preveč najedli in to živil, ki ne sodijo na seznam zdrave prehrane. Tokrat ponujamo recept za orehovo potico malo drugače.

Vendar ni vse tako kot se sliši, saj lahko izbiramo. Namesto ocvrtih ali čokoladnih sladic, izberimo raje potico, ki vsebuje orehe, le ti pa imajo veliko omega-3 maščob, ki so zelo koristne za naše zdravje. Da pa bo potica, ki jo boste spekli sami, še bolj zdrava, ji dodajte polnozrnato moko in sledite navodilom:

Testo:

40 dag polnozrnate moke
40 dag bele moke
8 dag kvas
1 žličko soli
1 dcl sladke smetane
1dcl mleka
2 jajci
mlačna voda za zalivanje

Nadev:

60 dag orehov
2 žlici masla
1 vanilij
2 žlici ruma
3 žlice medu ali nerafiniranega rjavega sladkorja
nastrgano limonino lupino
malo cimeta

Kvas razdrobiš v toplem mleku in dodaš malo sladkorja, ter pustiš vzhajati (10-15 minut). Ko je zmes kvasa pripravljena jo dodaš moki in primešaš še ostale sestavine, ter po potrebi zalivaš s toplo vodo, da dobiš mehko testo, ki ga pustiš vzhajati na toplem. Nato ga razvaljaš, premažeš z nadevom in čim tesneje poviješ, položiš na pekač in potico večkrat prebodeš ter pustiš, da še malo vzhaja. Nakar jo premažeš s stepenim jajcem in pečeš približno 1 uro na180 °C.

Pa dober tek!

Glasuj:

5,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

Orehova potica malo drugače


Ko ob prazničnih dneh iz kuhinj pravih gospodinj lepo zadiši, se nam prikrade nasmeh na obraz. A v naslednjem trenutku je tu že misel, da se bomo spet preveč najedli in to živil, ki ne sodijo na seznam zdrave prehrane. Tokrat ponujamo recept za orehovo potico malo drugače.

Vendar ni vse tako kot se sliši, saj lahko izbiramo. Namesto ocvrtih ali čokoladnih sladic, izberimo raje potico, ki vsebuje orehe, le ti pa imajo veliko omega-3 maščob, ki so zelo koristne za naše zdravje. Da pa bo potica, ki jo boste spekli sami, še bolj zdrava, ji dodajte polnozrnato moko in sledite navodilom:

Testo:

40 dag polnozrnate moke
40 dag bele moke
8 dag kvas
1 žličko soli
1 dcl sladke smetane
1dcl mleka
2 jajci
mlačna voda za zalivanje

Nadev:

60 dag orehov
2 žlici masla
1 vanilij
2 žlici ruma
3 žlice medu ali nerafiniranega rjavega sladkorja
nastrgano limonino lupino
malo cimeta

Kvas razdrobiš v toplem mleku in dodaš malo sladkorja, ter pustiš vzhajati (10-15 minut). Ko je zmes kvasa pripravljena jo dodaš moki in primešaš še ostale sestavine, ter po potrebi zalivaš s toplo vodo, da dobiš mehko testo, ki ga pustiš vzhajati na toplem. Nato ga razvaljaš, premažeš z nadevom in čim tesneje poviješ, položiš na pekač in potico večkrat prebodeš ter pustiš, da še malo vzhaja. Nakar jo premažeš s stepenim jajcem in pečeš približno 1 uro na180 °C.

Pa dober tek!


Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice