Prehrana

Aditivi


Aditivi, konzervansi, barve, dodatki, ... Kateri so zares nevarni za zdravje?

Velja splošno mnenje, da več kot je E-jev, bolj je izdelek škodljiv. Ker gre za popolnoma napačno mišljenje, predstavljamo kaj pomeni določen dodatek živilu.

Aditivi, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje (alergije, preobčutljivost in ostale zdravstvene težave). Če je le mogoče, se jim povsem izognite, saj je večina potencialno rakotvornih:

Antioksidanti:
E 310: propil galat
E311: oktil galat
E 312: dodecil galat
E 320: butilhidroksi anizol (BHA)
E 321: butilhidroksi toluen (BHT)
Sladila:
E 952: ciklamati
Konzervansi:
E 213: Ca benzoat
E 214, E 215, E 216, E217, E 218, E219: etil-p-hidroksbenzoat, propil-p-hidroksbenzoat,
metil-p-hidroksbenzoat in soli
Emulgatorji, stabilizatorji in gostila:
E 407: karagenan
E 412: guar gumi
E 413: tragacant
E 414: gumi arabika
Aditivi, ki se uporabljajo zgolj zaradi »out look-a« (izgleda) izdelkov in nimajo prehranske prednosti (npr. barve):
Barvila:
E 101: riboflavin (vitamin B2) - neškodljiv
E 140: klorofil (pridobljen iz zelenih rastlin) - neškodljiv
E 141: kompleks klorofilov - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 160a: karoteni, mešanica, betakaroten (pridobljen iz korenja in ostalih rumenih in oranžnih sadežev) - neškodljiv
E 160c: kapsantin, kapsorubin (pridobljen iz paprike) - neškodljiv
E 160d: likopen (pridobljen iz paradižnika in številnih drugih sadežev) - neškodljiv
E 160e: beta-apo-8-karotenal (naravno oranžno barvilo) - neškodljiv
E 160f: etilni ester beta-apo-8-karotenske kisline (naravno oranžno barvilo) - neškodljiv
E 161b: lutein (naravno rumeno barvilo) - neškodljiv
E 161g: kantaksantin (pridobljen iz gob, rib, famingovih peres) - neškodljiv
E 162: betanin (pridobljen iz rdeče pese) - neškodljiv
E 163: antociani (pridobljen iz cvetja) - neškodljiv
E 153: rastlinsko oglje - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 171: titanov dioksid - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 172: železov oksid - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
Konzervansi:
E 239: heksametilen tetramin - škodljiv
Emulgatorji, stabilizatorji in gostila:
E 450, E 451, E 452: fosfati - škodljivi
Ojačevalci okusa:
E 626: gvanilna kislina - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 627: dinatrijev gvanilat - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 629: kalcijev gvanilat - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 630, E 631, E 632, E 633: inozinati, inozinska kislina - manj škodljivi, a previdno pri uporabi
E 634, E 635: ribonukleotidi - manj škodljivi, a previdno pri uporabi
Aditivi, ki jih je treba živilom dodajati zaradi varnosti, oziroma zaradi druge kakovostne lastnosti. Dodajajo se lahko le v posebnih primerih in v zelo majhnih količinah:
Antioksidanti:
E 270: mlečna kislina - neškodljiv
E 300, E 301, E 302: askorbinska kislina in soli - neškodljivi
E 306, E307, E308, E 309: tokoferoli - neškodljivi
E 322: lecitin - neškodljiv
E 325, E 326, E 327: soli mlečne kisline, laktati - neškodljivi
E 330, E331, E 332, E 333: citronska kislina in njene soli - neškodljivi
E 334, E 335, E 336, E 337: vinska kislina in soli, tartrati - neškodljivi
E 339; E340, E341: ortofosfati - škodljivi
Sladila:
E 420: sorbitol - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 421: manitol - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 967: ksilotol - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 954: saharin in soli - škodljiv
Konzervansi:
E 203: sorbična kislina in njene soli - neškodljiv
E 230: bifenil, difenil - škodljiv
E 231 in E 232: ortofenilfenol in bazne soli - škodljiva
E 233: tiabenzadol - škodljiv
E 235: natamicin - škodljiv
E 250: Na nitrit - škodljiv
E 251: Na nitrat - škodljiv
E 252: K nitrat - škodljiv
E 260, E 261, E 263: ocetna kislina - neškodljivi
E 280, E 281, E 282, E 283: propionska kislina in soli - neškodljivi
Emulgatorji, stabilizatorji in gostila:
E 400, E 401, E402, E403, E 404: alginska kislina in soli, alginati - neškodljivi
E 406: agar - neškodljiv
E 410: moka karube, rožičevca - neškodljiv
E 416: karajski gumi - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 422: glicerol - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 432, E 433, E 434, E 435, E 436: estri maščobnih kislin - škodljivi
E 440: pektini - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 460, E 461, E 462, E 463, E 465, E 466: celuloza, mikrokristalinska celuloza - manj škodljivi, a previdno pri uporabi
E 471, E 472: mono in digliceridi maščobnih kislin - neškodljiva
E 1414, E 1420, E 1422: modificirani škrobi (gostila) - manj škodljivi, a previdno pri uporabi
Aditivi, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje in dajejo »out look« (izgled) izdelku (barvo,…)
Barvila:
E 100: kurkumin - manj škodljivi, a previdno pri uporabi
E 120: košenil, karmin - manj škodljivi, a previdno pri uporabi
E 160b: anato ekstrakt, biksin, norbiksin - manj škodljivi, a previdno pri uporabi
Umetna barvila:
E 102: tartrazin - škodljiv
E 104: kinoleinsko rumena - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 110: oranžnorumena - škodljiv
E 122: azorubin - škodljiv
E 123: amarant - škodljiv
E 124: košenil rdeča - škodljiv
E 127: eritrozin - škodljiv
E 131: modra patent B - škodljiv
E 132: indigo - škodljiv
E 133: briljantno modra FCF - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 142: zelena S - škodljiv
E 150: karamel - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 151: briljantno črna BN ­- manj škodljiv, a previdno pri uporabi
Ojačevalci okusa:
E 620, E 621, E 622, E 623, E624, E 625: glutamati, glutaminska kislina - škodljivi
Aditivi, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje, a jih je potrebno živilom dodati zaradi varnosti, oziroma zaradi druge kakovostne lastnosti. Dodajajo se lahko le v posebnih primerih in v zelo majhnih količinah:
Sladila:
E 950: acesulfam K - škodljiv
E 951: aspartam - škodljiv
E 228: žvepleni anhidridi in soli - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
Aditivi, ki se uporabljajo zgolj zaradi izgleda izdelkov in nimajo prehranske prednosti (npr. barve), a jih je potrebno živilom dodati zaradi varnosti oziroma zaradi druge kakovostne lastnosti. Dodajajo se lahko le v posebnih primerih in v zelo majhnih količinah:
Barvila, dovoljena samo za barvanje površin:
E 170: kalcijev karbonat - neškodljiv
E 173: aluminij - škodljiv
E 174: srebro - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
Oznaka “brez konzervansov“ je lahko tudi zavajajoča. Pravilnik o sokovih in nektarjih prepoveduje uporabo konzervansov, zato je le-ta nepotrebna.
Potrebno je biti pozoren tudi na to, kako je aditiv na izdelku označen. Včasih so označeni z E-ji, včasih pa s strokovnimi (posebnimi) imeni.
Živila, ki je dobro za naše zdravje, ne izbiramo samo po vsebnosti aditivov, temveč moramo upoštevati tudi vsebnost sladkorja, skupnih in nasičenih maščobnih kislin, soli, vitaminov, mineralov, vlaknin.
Glasuj:

3,5

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

Aditivi


Aditivi, konzervansi, barve, dodatki, ... Kateri so zares nevarni za zdravje?

Velja splošno mnenje, da več kot je E-jev, bolj je izdelek škodljiv. Ker gre za popolnoma napačno mišljenje, predstavljamo kaj pomeni določen dodatek živilu.

Aditivi, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje (alergije, preobčutljivost in ostale zdravstvene težave). Če je le mogoče, se jim povsem izognite, saj je večina potencialno rakotvornih:

Antioksidanti:
E 310: propil galat
E311: oktil galat
E 312: dodecil galat
E 320: butilhidroksi anizol (BHA)
E 321: butilhidroksi toluen (BHT)
Sladila:
E 952: ciklamati
Konzervansi:
E 213: Ca benzoat
E 214, E 215, E 216, E217, E 218, E219: etil-p-hidroksbenzoat, propil-p-hidroksbenzoat,
metil-p-hidroksbenzoat in soli
Emulgatorji, stabilizatorji in gostila:
E 407: karagenan
E 412: guar gumi
E 413: tragacant
E 414: gumi arabika
Aditivi, ki se uporabljajo zgolj zaradi »out look-a« (izgleda) izdelkov in nimajo prehranske prednosti (npr. barve):
Barvila:
E 101: riboflavin (vitamin B2) - neškodljiv
E 140: klorofil (pridobljen iz zelenih rastlin) - neškodljiv
E 141: kompleks klorofilov - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 160a: karoteni, mešanica, betakaroten (pridobljen iz korenja in ostalih rumenih in oranžnih sadežev) - neškodljiv
E 160c: kapsantin, kapsorubin (pridobljen iz paprike) - neškodljiv
E 160d: likopen (pridobljen iz paradižnika in številnih drugih sadežev) - neškodljiv
E 160e: beta-apo-8-karotenal (naravno oranžno barvilo) - neškodljiv
E 160f: etilni ester beta-apo-8-karotenske kisline (naravno oranžno barvilo) - neškodljiv
E 161b: lutein (naravno rumeno barvilo) - neškodljiv
E 161g: kantaksantin (pridobljen iz gob, rib, famingovih peres) - neškodljiv
E 162: betanin (pridobljen iz rdeče pese) - neškodljiv
E 163: antociani (pridobljen iz cvetja) - neškodljiv
E 153: rastlinsko oglje - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 171: titanov dioksid - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 172: železov oksid - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
Konzervansi:
E 239: heksametilen tetramin - škodljiv
Emulgatorji, stabilizatorji in gostila:
E 450, E 451, E 452: fosfati - škodljivi
Ojačevalci okusa:
E 626: gvanilna kislina - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 627: dinatrijev gvanilat - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 629: kalcijev gvanilat - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 630, E 631, E 632, E 633: inozinati, inozinska kislina - manj škodljivi, a previdno pri uporabi
E 634, E 635: ribonukleotidi - manj škodljivi, a previdno pri uporabi
Aditivi, ki jih je treba živilom dodajati zaradi varnosti, oziroma zaradi druge kakovostne lastnosti. Dodajajo se lahko le v posebnih primerih in v zelo majhnih količinah:
Antioksidanti:
E 270: mlečna kislina - neškodljiv
E 300, E 301, E 302: askorbinska kislina in soli - neškodljivi
E 306, E307, E308, E 309: tokoferoli - neškodljivi
E 322: lecitin - neškodljiv
E 325, E 326, E 327: soli mlečne kisline, laktati - neškodljivi
E 330, E331, E 332, E 333: citronska kislina in njene soli - neškodljivi
E 334, E 335, E 336, E 337: vinska kislina in soli, tartrati - neškodljivi
E 339; E340, E341: ortofosfati - škodljivi
Sladila:
E 420: sorbitol - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 421: manitol - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 967: ksilotol - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 954: saharin in soli - škodljiv
Konzervansi:
E 203: sorbična kislina in njene soli - neškodljiv
E 230: bifenil, difenil - škodljiv
E 231 in E 232: ortofenilfenol in bazne soli - škodljiva
E 233: tiabenzadol - škodljiv
E 235: natamicin - škodljiv
E 250: Na nitrit - škodljiv
E 251: Na nitrat - škodljiv
E 252: K nitrat - škodljiv
E 260, E 261, E 263: ocetna kislina - neškodljivi
E 280, E 281, E 282, E 283: propionska kislina in soli - neškodljivi
Emulgatorji, stabilizatorji in gostila:
E 400, E 401, E402, E403, E 404: alginska kislina in soli, alginati - neškodljivi
E 406: agar - neškodljiv
E 410: moka karube, rožičevca - neškodljiv
E 416: karajski gumi - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 422: glicerol - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 432, E 433, E 434, E 435, E 436: estri maščobnih kislin - škodljivi
E 440: pektini - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 460, E 461, E 462, E 463, E 465, E 466: celuloza, mikrokristalinska celuloza - manj škodljivi, a previdno pri uporabi
E 471, E 472: mono in digliceridi maščobnih kislin - neškodljiva
E 1414, E 1420, E 1422: modificirani škrobi (gostila) - manj škodljivi, a previdno pri uporabi
Aditivi, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje in dajejo »out look« (izgled) izdelku (barvo,…)
Barvila:
E 100: kurkumin - manj škodljivi, a previdno pri uporabi
E 120: košenil, karmin - manj škodljivi, a previdno pri uporabi
E 160b: anato ekstrakt, biksin, norbiksin - manj škodljivi, a previdno pri uporabi
Umetna barvila:
E 102: tartrazin - škodljiv
E 104: kinoleinsko rumena - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 110: oranžnorumena - škodljiv
E 122: azorubin - škodljiv
E 123: amarant - škodljiv
E 124: košenil rdeča - škodljiv
E 127: eritrozin - škodljiv
E 131: modra patent B - škodljiv
E 132: indigo - škodljiv
E 133: briljantno modra FCF - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 142: zelena S - škodljiv
E 150: karamel - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
E 151: briljantno črna BN ­- manj škodljiv, a previdno pri uporabi
Ojačevalci okusa:
E 620, E 621, E 622, E 623, E624, E 625: glutamati, glutaminska kislina - škodljivi
Aditivi, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje, a jih je potrebno živilom dodati zaradi varnosti, oziroma zaradi druge kakovostne lastnosti. Dodajajo se lahko le v posebnih primerih in v zelo majhnih količinah:
Sladila:
E 950: acesulfam K - škodljiv
E 951: aspartam - škodljiv
E 228: žvepleni anhidridi in soli - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
Aditivi, ki se uporabljajo zgolj zaradi izgleda izdelkov in nimajo prehranske prednosti (npr. barve), a jih je potrebno živilom dodati zaradi varnosti oziroma zaradi druge kakovostne lastnosti. Dodajajo se lahko le v posebnih primerih in v zelo majhnih količinah:
Barvila, dovoljena samo za barvanje površin:
E 170: kalcijev karbonat - neškodljiv
E 173: aluminij - škodljiv
E 174: srebro - manj škodljiv, a previdno pri uporabi
Oznaka “brez konzervansov“ je lahko tudi zavajajoča. Pravilnik o sokovih in nektarjih prepoveduje uporabo konzervansov, zato je le-ta nepotrebna.
Potrebno je biti pozoren tudi na to, kako je aditiv na izdelku označen. Včasih so označeni z E-ji, včasih pa s strokovnimi (posebnimi) imeni.
Živila, ki je dobro za naše zdravje, ne izbiramo samo po vsebnosti aditivov, temveč moramo upoštevati tudi vsebnost sladkorja, skupnih in nasičenih maščobnih kislin, soli, vitaminov, mineralov, vlaknin.

Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice