Po zemlji okrog sonca

JV Azija- kulinarični raj tudi za vegetarijance


Čeprav zaradi odsotnosti mleka in mlečnih izdelkov v prehrani Jugovzhodne Azije prevladujejo mesni izdelki, si lahko številne gurmanske mojstrovine privoščijo tudi popotniki, ki po mesu ne želijo posegati. V deželah riževih polj, nasadov soje in kokosovih palm, raznovrstne zelenjave in eksotičnega sadja ter morskih specialitet so možnosti variabilne brezmesne prehrane skoraj neomejene.

V turističnih predelih je razumevanje koncepta zahodnega vegetarijanstva razvito in mogoče je uživati ob zelenjavnih juhah, brezmesnem curryju, ocvrtem rižu ali testeninah z zelenjavo in tofuju ter številnih drugih kulinaričnih stalnicah. Na Tajskem ne gre spregledati fried mornig glory – okusno pripravljene rečne rastline, bambusovih vršičkov (v sezoni) in pikantne papajine solate. Ljubiteljem začinjene kuhinje je njen sever, in ves Laos, pravi užitek. Ob raznovrstnih čili prilogah in lepljivem rižu, ki se ga oblikuje v kroglice in vanje namaka, je treba vedeti le, da so nekateri izmed čilijev pripravljeni z omako iz rib ali ostrig. Takšne dobrote se večinoma skrivajo v notranjosti pisanih tržnic, kjer preseneča tudi raznovrstnost sadja: mangustin, jackfruit in rambutaj so le nekatere izmed nam manj poznanih eksotičnih vrst. Sladokuscem bodo po godu v bananine liste zaviti pečeni priboljški iz riža, sadja in sladkega kondenziranega mleka ter kokosov sladoled z rižem ali kruhom na uličnih stojnicah. Številne lokalne sladice so želatinaste oblike, vendar je za njihovo pripravo uporabljena na soji bazirana želatina.
Vseprisotnost riža, ki mnoge popotnike v Jugovzhodni Aziji slej ko prej navede k uživanju zahodne hrane, prijetno popestri raznolikost malezijske kulinarike. V multikulturni državi je moč izbirati med malezijsko, kitajsko in indijsko kuhinjo; zlasti slednja slovi po krompirju, stročnicah in izrazitem poudarku na brezmesnih jedeh. V malezijski, še zlasti pa v indonezijski ulični prehrani slovita tahu isi in tempe goreng. Tahu isi je ocvrt, večinoma z zelenjavo polnjen zvitek iz tofuja. Tempe je nekoliko drugačen izdelek iz soje v obliki ocvrte ploščice. Priporočam. Ena od najbolj znanih indonezijskih brezmesnih jedi se imenuje gado-gado. Pod imenom se skriva posebna vrsta lepljivega riža, postrežena s kikirikijevo omako in zelenjavo.
Osrčje kulinaričnega Vietnama, ki slovi po več stotih avtohtonih jedeh, je prav gotovo mestece Hoi Ann, od koder izvirajo cao lau testenine, sicer večinoma postrežene ali kuhane z mesom. Na večernih stojnicah pa si lahko obilo gurmanskega raziskovanja obetajo tudi vegetarijanci: won ton, ban xao, white rose in druge jedi so lahko postrežene le z zelenjavo ali rakci. Kambodža se v kulinaričnem smislu tem bolj dokaže, kolikor bolj smo sprejemljivi za kulturne razlike. Če tudi sicer uživamo morske sadeže, bomo tam za razliko od tega morda zvedavo poskusili ocvrtega pajka, kobilico ali ščurka in ugotovili, da po okusu močno spominja na kikiriki ali drug slan priboljšek, vendar vsebuje izjemne hranilne vrednosti.
V manj turističnih predelih je za kvalitetno brezmesno kosilo včasih potrebnih nekoliko več zvedavosti, dobre volje in vztrajnosti v komunikaciji z domačini, ob čemer ne gre pozabiti, da je tudi to del spoznavanja novih kultur. Dobro je vedeti, da predvsem v kontinentalnem delu (Tajska, Laos, Vietnam, Kambodža, Burma) ne zadostuje opozorilo, da ne uživate mesa, saj boste postreženi s perutnino. Zahodnemu konceptu vegetarijanstva mnogo bolj ustrezajo prehranjevalni vzorci nekaterih meniških skupnosti, zato se je ob naročanju včasih koristno razglašati za budista. V Maleziji in Indoneziji bo zadostoval manjši besedni zaklad: Tidak makan daging (ne jem mesa); Tidak makan ayam (ne jem perutnine); Tidak makan ikan (ne jem rib). Saya mao makan … (jaz želim jesti …) nasi goreng (ocvrt riž) … dan (in) mie goreng (ocvrte testenine), sayuram (zelenjava), tahu (tofu), telur (jajce).
Nekoliko težje je v smislu uravnotežene brezmesne prehrane na Filipinih. Kljub pestri izbiri v uličnih restavracijah, ki spominja na špansko kulinariko tapasov, se tudi v zelenjavnih jedeh skrivajo koščki mesa – v kolikor jih ni opaziti, to še ni zagotovilo, da zelenjava ni bila kuhana v istem loncu z mesom ali ribami, kar je razširjena filipinska navada. Predvsem v obmorskih predelih so okusne morske specialitete, vendar se je ob tem treba zavedati, da se ribolov v tem delu sveta pogosto še zmeraj izvaja s krutimi metodami dinamitnega razstreljevanja koral in uporabe strupov. Izjemno okusna je filipinska lokalna jed iz kokosovega mleka in jack fruita, vendar tudi ta pogosto vsebuje rakce. Povsem brezmesno je na Filipinih tako mogoče uživati le v turističnih restavracijah oziroma nizkocenovnih prenočiščih, kjer bo marsikatera gospodinja proti manjšemu doplačilu za porabo plina dobrosrčno dovolila souporabo kuhinje. S tem se ob kraljestvu začimb, zelenjave in eksotičnih dodatkov jugovzhodnoazijskih tržnic ljubiteljem brezmesnega življenja odpira povsem novo poglavje v kuharskih dogodivščinah …
Pa dober tek.

Glasuj:

1,5

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

JV Azija- kulinarični raj tudi za vegetarijance


Čeprav zaradi odsotnosti mleka in mlečnih izdelkov v prehrani Jugovzhodne Azije prevladujejo mesni izdelki, si lahko številne gurmanske mojstrovine privoščijo tudi popotniki, ki po mesu ne želijo posegati. V deželah riževih polj, nasadov soje in kokosovih palm, raznovrstne zelenjave in eksotičnega sadja ter morskih specialitet so možnosti variabilne brezmesne prehrane skoraj neomejene.

V turističnih predelih je razumevanje koncepta zahodnega vegetarijanstva razvito in mogoče je uživati ob zelenjavnih juhah, brezmesnem curryju, ocvrtem rižu ali testeninah z zelenjavo in tofuju ter številnih drugih kulinaričnih stalnicah. Na Tajskem ne gre spregledati fried mornig glory – okusno pripravljene rečne rastline, bambusovih vršičkov (v sezoni) in pikantne papajine solate. Ljubiteljem začinjene kuhinje je njen sever, in ves Laos, pravi užitek. Ob raznovrstnih čili prilogah in lepljivem rižu, ki se ga oblikuje v kroglice in vanje namaka, je treba vedeti le, da so nekateri izmed čilijev pripravljeni z omako iz rib ali ostrig. Takšne dobrote se večinoma skrivajo v notranjosti pisanih tržnic, kjer preseneča tudi raznovrstnost sadja: mangustin, jackfruit in rambutaj so le nekatere izmed nam manj poznanih eksotičnih vrst. Sladokuscem bodo po godu v bananine liste zaviti pečeni priboljški iz riža, sadja in sladkega kondenziranega mleka ter kokosov sladoled z rižem ali kruhom na uličnih stojnicah. Številne lokalne sladice so želatinaste oblike, vendar je za njihovo pripravo uporabljena na soji bazirana želatina.
Vseprisotnost riža, ki mnoge popotnike v Jugovzhodni Aziji slej ko prej navede k uživanju zahodne hrane, prijetno popestri raznolikost malezijske kulinarike. V multikulturni državi je moč izbirati med malezijsko, kitajsko in indijsko kuhinjo; zlasti slednja slovi po krompirju, stročnicah in izrazitem poudarku na brezmesnih jedeh. V malezijski, še zlasti pa v indonezijski ulični prehrani slovita tahu isi in tempe goreng. Tahu isi je ocvrt, večinoma z zelenjavo polnjen zvitek iz tofuja. Tempe je nekoliko drugačen izdelek iz soje v obliki ocvrte ploščice. Priporočam. Ena od najbolj znanih indonezijskih brezmesnih jedi se imenuje gado-gado. Pod imenom se skriva posebna vrsta lepljivega riža, postrežena s kikirikijevo omako in zelenjavo.
Osrčje kulinaričnega Vietnama, ki slovi po več stotih avtohtonih jedeh, je prav gotovo mestece Hoi Ann, od koder izvirajo cao lau testenine, sicer večinoma postrežene ali kuhane z mesom. Na večernih stojnicah pa si lahko obilo gurmanskega raziskovanja obetajo tudi vegetarijanci: won ton, ban xao, white rose in druge jedi so lahko postrežene le z zelenjavo ali rakci. Kambodža se v kulinaričnem smislu tem bolj dokaže, kolikor bolj smo sprejemljivi za kulturne razlike. Če tudi sicer uživamo morske sadeže, bomo tam za razliko od tega morda zvedavo poskusili ocvrtega pajka, kobilico ali ščurka in ugotovili, da po okusu močno spominja na kikiriki ali drug slan priboljšek, vendar vsebuje izjemne hranilne vrednosti.
V manj turističnih predelih je za kvalitetno brezmesno kosilo včasih potrebnih nekoliko več zvedavosti, dobre volje in vztrajnosti v komunikaciji z domačini, ob čemer ne gre pozabiti, da je tudi to del spoznavanja novih kultur. Dobro je vedeti, da predvsem v kontinentalnem delu (Tajska, Laos, Vietnam, Kambodža, Burma) ne zadostuje opozorilo, da ne uživate mesa, saj boste postreženi s perutnino. Zahodnemu konceptu vegetarijanstva mnogo bolj ustrezajo prehranjevalni vzorci nekaterih meniških skupnosti, zato se je ob naročanju včasih koristno razglašati za budista. V Maleziji in Indoneziji bo zadostoval manjši besedni zaklad: Tidak makan daging (ne jem mesa); Tidak makan ayam (ne jem perutnine); Tidak makan ikan (ne jem rib). Saya mao makan … (jaz želim jesti …) nasi goreng (ocvrt riž) … dan (in) mie goreng (ocvrte testenine), sayuram (zelenjava), tahu (tofu), telur (jajce).
Nekoliko težje je v smislu uravnotežene brezmesne prehrane na Filipinih. Kljub pestri izbiri v uličnih restavracijah, ki spominja na špansko kulinariko tapasov, se tudi v zelenjavnih jedeh skrivajo koščki mesa – v kolikor jih ni opaziti, to še ni zagotovilo, da zelenjava ni bila kuhana v istem loncu z mesom ali ribami, kar je razširjena filipinska navada. Predvsem v obmorskih predelih so okusne morske specialitete, vendar se je ob tem treba zavedati, da se ribolov v tem delu sveta pogosto še zmeraj izvaja s krutimi metodami dinamitnega razstreljevanja koral in uporabe strupov. Izjemno okusna je filipinska lokalna jed iz kokosovega mleka in jack fruita, vendar tudi ta pogosto vsebuje rakce. Povsem brezmesno je na Filipinih tako mogoče uživati le v turističnih restavracijah oziroma nizkocenovnih prenočiščih, kjer bo marsikatera gospodinja proti manjšemu doplačilu za porabo plina dobrosrčno dovolila souporabo kuhinje. S tem se ob kraljestvu začimb, zelenjave in eksotičnih dodatkov jugovzhodnoazijskih tržnic ljubiteljem brezmesnega življenja odpira povsem novo poglavje v kuharskih dogodivščinah …
Pa dober tek.


Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice