Vem, kaj jem

Z izbiro ekološkega mleka lahko kompenziramo posledice podnebnih sprememb


Univerza Newcastle je objavila novo raziskavo o tem, kako hladna poletja vplivajo na kakovost mleka.

Raziskovalci so v raziskavi, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji ugotovili, da je komercialno mleko po hladnem poletju in zimi vsebovalo bistveno več nasičenih (»slabih«) maščobnih kislin in veliko manj koristnih maščobnih kislin, kot v bolj »običajnem«, toplejšem letu. Ekološko mleko se je izkazalo za bolj kakovostnega, ker ne glede na letni čas in podnebne spremembe v primerjavi s konvencionalnim mlekom vsebuje več koristnih maščobnih kislin.
»Želeli smo preveriti, če je ekološko mleko, ki ga dobimo na kmetiji, enako ekološkemu mleku, ki ga kupimo v trgovini,« je dejal Gillian Butler, vodja raziskave. »Presenetile so nas izrazite razlike. Prednosti ekološkega mleka, kupljenega na kmetiji, so se kazale poleti, medtem ko je bila situacija pozimi obratna. Medtem ko je kakovost ekološkega mleka v trgovini enaka skozi vse leto.« Večja skladnost je bila tudi med ekološkimi dobavitelji mleka, medtem ko so različne konvencionalne mlečne blagovne znamke različne kakovosti. Izkazalo se je tudi, da so razlike med konvencionalnimi blagovnimi znamkami velike in da višja cena ni nujno odraz boljše kakovosti.
V mleku nekaterih konvencionalnih blagovnih znamk, so izmerili nizko raven omega-3 in večkrat nenasičenih maščobnih kislin, kar kaže na to, da so imele krave prehrano z nizko vsebnostjo sveže trave. Iz tega sledi, da so krave hranili tudi z nasičenimi maščobami, pridobljenimi iz palmovega olja. Rezultati pri pregledu ekološkega mleka so bili enotni, kar kaže na enotno prakso hranjenja na kmetijah. Kajti standardi ekološke reje so točno določeni (krma, paša,…).
Raziskave kažejo, da uživanje ekološkega mleka in mlečnih izdelkov zagotavlja naraven način vnosa prehransko zaželenih maščobnih kislin, vitaminov in antioksidantov, brez povečanega vnosa »nezdravih« maščobnih kislin. Gospa Butler poudarja, da z izbiro ekološkega mleka, lahko zmanjšamo vrednost nasičenih maščobnih kislin od 30 % do 50 %, hkrati pa v telo vnesemo enako količino koristnih omega-3 maščobnih kislin.
Raziskovalci so v 2-letnem obdobju periodično ocenjevali tudi kvaliteto ekološkega mleka, katerega lahko kupimo v trgovini in prišli do zaključka, da omenjeno mleko vsebuje več koristnih maščobnih kislin, kot so CLA (konjugirana linolna kislina) in omega-3 maščobne kisline. Omenjena in predhodne raziskave potrjujejo tudi, da je vsebnost koristnih maščob ne glede na letni čas približno enaka. Kar pomeni da ljudje, ki ekološko mleko uživajo skoti vse leto, z njim v organizem vnesejo več koristnih maščobnih kislin v primerjavi s tistimi, ki uživajo konvencionalno mleko.

Glasuj:

4,0

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

Ta članek še nima komentarjev!

Z izbiro ekološkega mleka lahko kompenziramo posledice podnebnih sprememb


Univerza Newcastle je objavila novo raziskavo o tem, kako hladna poletja vplivajo na kakovost mleka.

Raziskovalci so v raziskavi, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji ugotovili, da je komercialno mleko po hladnem poletju in zimi vsebovalo bistveno več nasičenih (»slabih«) maščobnih kislin in veliko manj koristnih maščobnih kislin, kot v bolj »običajnem«, toplejšem letu. Ekološko mleko se je izkazalo za bolj kakovostnega, ker ne glede na letni čas in podnebne spremembe v primerjavi s konvencionalnim mlekom vsebuje več koristnih maščobnih kislin.
»Želeli smo preveriti, če je ekološko mleko, ki ga dobimo na kmetiji, enako ekološkemu mleku, ki ga kupimo v trgovini,« je dejal Gillian Butler, vodja raziskave. »Presenetile so nas izrazite razlike. Prednosti ekološkega mleka, kupljenega na kmetiji, so se kazale poleti, medtem ko je bila situacija pozimi obratna. Medtem ko je kakovost ekološkega mleka v trgovini enaka skozi vse leto.« Večja skladnost je bila tudi med ekološkimi dobavitelji mleka, medtem ko so različne konvencionalne mlečne blagovne znamke različne kakovosti. Izkazalo se je tudi, da so razlike med konvencionalnimi blagovnimi znamkami velike in da višja cena ni nujno odraz boljše kakovosti.
V mleku nekaterih konvencionalnih blagovnih znamk, so izmerili nizko raven omega-3 in večkrat nenasičenih maščobnih kislin, kar kaže na to, da so imele krave prehrano z nizko vsebnostjo sveže trave. Iz tega sledi, da so krave hranili tudi z nasičenimi maščobami, pridobljenimi iz palmovega olja. Rezultati pri pregledu ekološkega mleka so bili enotni, kar kaže na enotno prakso hranjenja na kmetijah. Kajti standardi ekološke reje so točno določeni (krma, paša,…).
Raziskave kažejo, da uživanje ekološkega mleka in mlečnih izdelkov zagotavlja naraven način vnosa prehransko zaželenih maščobnih kislin, vitaminov in antioksidantov, brez povečanega vnosa »nezdravih« maščobnih kislin. Gospa Butler poudarja, da z izbiro ekološkega mleka, lahko zmanjšamo vrednost nasičenih maščobnih kislin od 30 % do 50 %, hkrati pa v telo vnesemo enako količino koristnih omega-3 maščobnih kislin.
Raziskovalci so v 2-letnem obdobju periodično ocenjevali tudi kvaliteto ekološkega mleka, katerega lahko kupimo v trgovini in prišli do zaključka, da omenjeno mleko vsebuje več koristnih maščobnih kislin, kot so CLA (konjugirana linolna kislina) in omega-3 maščobne kisline. Omenjena in predhodne raziskave potrjujejo tudi, da je vsebnost koristnih maščob ne glede na letni čas približno enaka. Kar pomeni da ljudje, ki ekološko mleko uživajo skoti vse leto, z njim v organizem vnesejo več koristnih maščobnih kislin v primerjavi s tistimi, ki uživajo konvencionalno mleko.


Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice