Kokosovo olje pridobivajo iz kokosovega mesa. Prebivalci tropskih krajev ga uporabljajo že zelo dolgo. Vse bolj pa postaja del vsakodnevne prehrane Evropejcev in Američanov. Registrirana dietetičarka Samara Felesky-Hunt razlaga, da bi morali za cvrtje vsi uporabljati kokosovo olje, obenem pa poudarja, da to ne pomeni, da podpira cvrtje. Dodaja še, da je treba biti pri kuhanju z maščobo zelo previden.
Samara in njena ekipa so namreč zelo zaskrbljeni zaradi nevarnih učinkov, ki so posledica segretega olja na visoke temperature. Pojasnjuje tudi, da številna zdrava olja, kot so na primer laneno, repično in olivno olje, ko se segrejejo do njihove točke dimljenja, ne le da izgubijo njihovo prehransko vrednost, tudi njihova sestava se spremeni in nastanejo zdravju škodljive komponente, ki so rakotvorne. In prav zaradi tega je danes v ospredju kokosovo olje, ker ima višjo točko dimljenja in je kemijsko gledano sestavljeno iz srednje dolgih verig maščobnih kislin, katere je težje razbiti. Zato je kokosovo olje stabilno tudi pri mnogo višjih temperaturah.
Ekstra deviško oljčno olje lahko pri kuhi z zmernimi temperaturami kuhanja uporabljate ves čas. Toda v primeru če želite na primer hrustljavo zapečenega piščanca, za katerega so potrebne višje temperature, uporabite kokosovo olje.
Druga pozitivna stran kokosovega olja je, da ga lahko uživajo tudi vegani, saj ne vsebuje sestavin živalskega izvora. Poleg tega je tudi zelo redek alergen.
In ker se v tudi v tem primeru pojavijo posamezniki, ki trdijo, da omenjeno olje ni zdravo, saj vsebuje nasičene maščobne kisline, ne pozabite, da mora biti tudi prehrana glede vnosa maščob v ravnovesju. In sicer v telo morate vnesti enkrat nenasičene maščobne kisline (olive, ekstra deviško oljčno olje, avokado, oreščki in semena), večkrat nenasičene maščobne kisline (omega-3 maščobne kisline, laneno olje, repično olje, ribje olje, konopljino olje) in nasičene maščobne kisline (meso, mlečni izdelki, maslo, kokosovo olje).
Kokosovo olje pridobivajo iz kokosovega mesa. Prebivalci tropskih krajev ga uporabljajo že zelo dolgo. Vse bolj pa postaja del vsakodnevne prehrane Evropejcev in Američanov. Registrirana dietetičarka Samara Felesky-Hunt razlaga, da bi morali za cvrtje vsi uporabljati kokosovo olje, obenem pa poudarja, da to ne pomeni, da podpira cvrtje. Dodaja še, da je treba biti pri kuhanju z maščobo zelo previden.
Samara in njena ekipa so namreč zelo zaskrbljeni zaradi nevarnih učinkov, ki so posledica segretega olja na visoke temperature. Pojasnjuje tudi, da številna zdrava olja, kot so na primer laneno, repično in olivno olje, ko se segrejejo do njihove točke dimljenja, ne le da izgubijo njihovo prehransko vrednost, tudi njihova sestava se spremeni in nastanejo zdravju škodljive komponente, ki so rakotvorne. In prav zaradi tega je danes v ospredju kokosovo olje, ker ima višjo točko dimljenja in je kemijsko gledano sestavljeno iz srednje dolgih verig maščobnih kislin, katere je težje razbiti. Zato je kokosovo olje stabilno tudi pri mnogo višjih temperaturah.
Ekstra deviško oljčno olje lahko pri kuhi z zmernimi temperaturami kuhanja uporabljate ves čas. Toda v primeru če želite na primer hrustljavo zapečenega piščanca, za katerega so potrebne višje temperature, uporabite kokosovo olje.
Druga pozitivna stran kokosovega olja je, da ga lahko uživajo tudi vegani, saj ne vsebuje sestavin živalskega izvora. Poleg tega je tudi zelo redek alergen.
In ker se v tudi v tem primeru pojavijo posamezniki, ki trdijo, da omenjeno olje ni zdravo, saj vsebuje nasičene maščobne kisline, ne pozabite, da mora biti tudi prehrana glede vnosa maščob v ravnovesju. In sicer v telo morate vnesti enkrat nenasičene maščobne kisline (olive, ekstra deviško oljčno olje, avokado, oreščki in semena), večkrat nenasičene maščobne kisline (omega-3 maščobne kisline, laneno olje, repično olje, ribje olje, konopljino olje) in nasičene maščobne kisline (meso, mlečni izdelki, maslo, kokosovo olje).
Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)
Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.
Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.
Za komentiranje morate biti prijavljeni!