Živali

0

10 hudo ogroženih živalskih vrst na rdečem seznamu IUCN


Vedno več je ogroženih živalskih in rastlinskih vrst, ki jim resno grozi izumrtje in s tem velika verjetnost, da lahko za vedno izginejo iz našega planeta. Pripravili smo seznam desetih najbolj ogroženih živalskih vrst.

Od kod je vaša zlata ribica?


Pisane tropske ribice v akvarijih prijetno popestrijo dom in so prav nezahtevni hišni ljubljenčki. Tako vsaj misli večina. V resnici so izjemno zahtevni hišni ljubljenčki in nekateri celo življenje posvetijo njihovemu raziskovanju. Ste vedeli, da zlata ribica potrebuje najmanj 60-litrski akvarij? Pravi ljubitelji živali pa jih doma zagotovo nimajo, saj življenje v malem akvariju, življenje v ujetništvu. Toda, če mislimo vseeno kupiti ribico, potem se moramo pozanimati o njihovem izvoru, kar je pomembno predvsem z okoljskega vidika.

Giboni so na pragu izumrtja


Znanstveniki svarijo, da veliko vrstam gibonom grozi izumrtje, ki se lahko zgodi v zelo kratkem času. Giboni tako kot orangutani, šimpanzi in gorile spadajo v skupino človečnjakov (znanstveno ime Hominoidea), ne pa tudi v rod človeku podobnih opic. Giboni so izredno inteligentne živali. Niso le mnogo manjše kot orangutani in gorile, temveč so tudi manj raziskane, namenjeno jim je manj pozornosti medijev in zanje se bori manj skupin za ohranjanje divjih živali, kot jih obstaja za človeku podobne opice.

Afriškim sladkovodnim vrstam grozi izumrtje


Več kot eni petini vseh afriških sladkovodnih vrst grozi nevarnost izumrtja. Nova študija izvedena s strani IUCN (International Union for the Conservation of Nature) je opazovala več kot 5000 vrst rib, mehkužcev, rastlin, rakov in insektov v obdobju 5 let in rezultati so strašljivi in zelo zaskrbljujoči.

Nasvet dneva

Narava je popolna. Učimo se iz nje in je ne spreminjajmo. ''Drevo ne odreče sence niti tistemu, ki ga pride posekat.''(Indijanski pregovor)

Vsi naročniki tiskanega izvoda prejmejo tudi dostop do spletnega izvoda revije Kameleon

Prijavi se

Tagi


Aktualno

Z glasbenim vlakom iz Maribora v Ljubljano

Na svetovni dan Zemlje je društvo Planet Zemlja prvič predstavilo projekt glasbenih vlakov in do danes sta odpeljala že dva zabavna glasbena vlaka.

Anketa

Bi se lahko en dan v tednu odpovedali mesu?

  Ne, nikakor. Brez mesa ne gre.
  Da, mesa ne jem vsak dan.
  Da, brez težav. Mesu se izogibam.

Dogodki

Nacionalna konferenca o sončnih kremah Sijaj, sijaj sončece

Namen konference (21.6. ob 17.00 v Ljubljani) je ljudi opozoriti na pomembnost pravilne izbire pri nakupu sončnih krem ter o nevarnostih, ki jih povzroča sonce. Ne bomo pozabili na prihajajoče poletje in nasvete, kako se primerno zaščititi in kaj jesti oziroma piti.

Iz stalnih vsebin

Nagrajenci nagradne igre

Zaključili smo zbiranje predlogov tematik. Objavljamo nagrajence!

Stalne vsebine

E-novice